NFT is niet dood, dit zijn de plannen van Nike en Playstation

In 2021 waren investeringen in NFT’s helemaal hip. Iedereen deed het en verdiende er bergen geld mee. Sony’s Playstation en Nike hebben deze week laten weten ook iets met NFT’s te willen doen. Zijn ze te laat en hebben ze de hype gemist? Of voegen hun plannen echt waarde toe?

NIke lanceert .Swoosh

Het logo van Nike herken je aan de swoosh, daarom heeft het schoenmerk een nieuw NFT-platform gestart genaamd .Swoosh. Ok, dat is niet de reden. De reden is dat Nike tot nu toe 93 miljoen dollar heeft verdiend aan de verkoop van NFT’s en nog eens 92 miljoen dollar aan de doorverkoop van deze NFT’s.

Vorig jaar nam Nike namelijk RTFKT over en werd daarmee een van de grootste spelers in de modewereld in Web3. Hun NFT’s werden via verschillende marktplaatsen en platforms verkocht, en NIke wil dat nu samenbrengen op hun eigen marktplaats.

Het .Swoosh-platform wordt aangekondigd als het epicentrum voor Nike’s digitale inspanningen rond Web3. Het is ontworpen om de NFT’s en virtuele kleding van het merk onder de aandacht te brengen, inclusief toekomstige manieren voor klanten om co-creators te worden en te delen in royalty’s voor digitale producten.

Digitale hub voor community

Nike zal het platform gebruiken als een hub om virtuele kleding zoals t-shirts en sneakers voor avatars te lanceren die kunnen worden gebruikt in Web3-games. Het zal ook Web3-technologie gebruiken om gebruikers in staat te stellen real-world voordelen te ontgrendelen, zoals exclusieve fysieke kleding of chats met professionele atleten.

“We geven vorm aan een marktplaats van de toekomst met een toegankelijk platform voor de Web3-nieuwsgierigen”, zei Nike Virtual Studios GM Ron Faris in een persbericht. “In deze nieuwe ruimte kunnen de .Swoosh-community en Nike creëren, delen en samen profiteren.”

Wellicht dat je binnenkort Nike Air Max kan dragen in de games van Playstation, want ook zij hebben NFT-nieuws.

Patent goedgekeurd PlayStation

Sony Interactive heeft eindelijk een Amerikaans patent gekregen met de titel “Tracking Unique In-Game Digital Assets Using Tokens on a Distributed Ledger”, deze werd in juni 2021 al ingediend.

Het patent komt neer op NFT’s van in-game items of personages te verplaatsen van de ene naar de andere game. Ofwel, die kekke Nike’s zou je in meerdere games moeten kunnen gebruiken, en niet steeds opnieuw hoeven te kopen.

NFT’s overdraagbaar tussen games

NFT’s en skins worden namelijk altijd specifiek gemaakt voor games zoals Fortnite of CS:GO en nooit voor een console zoals Xbox of Playstation.

Nintendo doet dat iets beter, soms zijn kleine beloningen overdraagbaar van het ene naar het andere spel. Maar dit zijn geen NFT’s, want ze verblijven in hetzelfde ecosysteem. Mario, Zelda, Super Smash, Kirby en al die anderen leven in hun eigen MCU.

Maar dit is niet het geval als games door verschillende bedrijven worden gemaakt of uitgegeven. Hoe vertaalt het eigendom zich van de ene titel naar de volgende als de titels geen ontwikkelaars of uitgevers delen?

Dit zijn enkele van de hindernissen die NFT’s in gaming moeten overwinnen. Wellicht dat een gestandaardiseerd systeem van bovenaf moet beginnen (consoles) om te werken.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.