Bitcoin is geen nieuwe vorm van geld, maar gewoon fiat aldus Fed New York

Onderscheid maken

De eerste betekenis van geld is het goed dat wordt verhandeld, denk aan een muntje of biljet. De tweede betekenis is hoe dit goed wordt verhandeld, of wel een ruilmechanisme.

Aan de hand van dit onderscheid schrijven ze:

‘Zo wordt duidelijk dat er al eeuwenlang geld bestaat met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van Bitcoin. De mogelijkheid om elektronische uitwisselingen te maken zonder een vertrouwde partij, een kenmerk van Bitcoin, is echter radicaal nieuw. Bitcoin is geen nieuwe geldklasse, het is een nieuw type ruilmechanisme, en dit type ruilmechanisme kan een verscheidenheid aan vormen van geld en andere soorten activa ondersteunen.’

Bitcoin is fiatgeld

De twee schrijvers categoriseren bitcoin als fiatgeld. Ze leggen uit dat fiat intrinsiek waardeloze objecten zijn die waarde hebben op basis van de overtuiging dat ze zullen worden geaccepteerd in ruil voor gewaardeerde goederen en diensten. Een voorbeeld is geld, het papier waarop een briefje van tien is geprint is niks waard. Maar toch kun je hiermee je lunch betalen.

Daarnaast leggen ze ook uit dat er weer een onderscheid is tussen fiatgeld van de centrale bank en fiat geld zonder steun van de centrale bank. Als het fiatgeld van de centrale bank betreft, dan krijgt dit geld de status van wettig betaalmiddel. Voorbeelden van fiat geld die geen wetting betaalmiddel zijn, zijn Rai stenen, Ithaca HOURs en bitcoin.

De andere twee categorieën zijn asset-backed money en claim-backed money. Bij asset-backed geld is er een activa die de waarde direct ondersteunt, denk gouden munten. Claim-backed money is net iets anders, ze ontlenen hun waarde ook aan een onderliggende asset, maar je hebt die asset niet direct in je bezit. Denk bijvoorbeeld aan verhandelbare claims op goud. Of een lunchbonnetje waarmee je in de kantine een broodje kroket kan halen.

Transactie zonder derde partij

Ook beschrijven ze drie type ruilmechanismen:

  1. Fysieke transactie: geef een briefje van 5 en krijg lunch.
  2. Elektronische transactie met derde partij: betaal je lunch met je bankpas en de bank acteert als derde partij om de transactie goed te keuren.
  3. Elektronische transactie zonder derde partij: de transactie wordt op een gedecentraliseerde manier goedgekeurd of afgewezen.

Als je dat in een tabel giet, dan krijg je dit:

Wij applaudisseren de poging om bitcoin te classificeren, maar zijn het totaal niet eens met de uitleg en de uitkomst. We laten Nic Carter aan het woord:

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.