Nieuw in BLOX: Staking!

Er is een hele nieuwe toepassing in de BLOX app genaamd ‘staking’. Hierdoor haal je een klein passief inkomen uit crypto, zonder je munten te hoeven verkopen. Wat dit is, en hoe je hier rendement mee kan pakken, lees je in dit artikel!

Wat is staking?

Je hebt vast wel eens gehoord over een spaarrekening (ja precies, zo eentje als bij de bank). Het staken van crypto is enigszins vergelijkbaar met dat. Je zet je geld vast, en op die manier krijg jij een percentage crypto terug.

Stel dat je 100 Solana hebt, en die staket voor een 8% jaarlijkse beloning, heb je volgend jaar 108 SOL in je kluis. Deze beloningen worden wekelijks uitgekeerd. Maar waar komen die beloningen vandaan?

Hoe kan dat?

Als je crypto staket, zet je eigenlijk je munten in om de blockchain functioneel te houden. Staken is een manier om de blockchain van jouw cryptocurrency te ondersteunen. Het gebruikt jouw crypto – als je je munten staket – om transacties te verifiëren en alles soepel te laten verlopen. Hier krijg je vervolgens een beloning voor.

Dit is uniek bij Proof of Stake blockchains als die van bijvoorbeeld Polkadot, Solana en Cardano. Het is een alternatief op Proof of Work blockchains (bijv. Bitcoin, Litecoin en Dogecoin).

De percentages die te verkrijgen zijn op staking zijn vaak een stuk hoger dan de rente die banken bieden. Dus daarom is het een gunstige manier om extra rendement op de portfolio te krijgen. Het is daarbij wel belangrijk om te vermelden dat je rendement wel onderhevig is aan de koersschommelingen van de munt zelf.

Stel dat je 100 SOL hebt, en dit in één jaar 20% daalt, dan maak je nog steeds geen winst. Je hebt op dat moment wel 108 SOL (door de beloning van 8% per jaar), maar de koers is in dit geval hard gedaald.

De voordelen van crypto staking

Crypto staking brengt een aantal voordelen met zich mee. Als eerste en belangrijkste punt is dat de rente. Staking is een gemakkelijke manier om rente te verdienen op je cryptocurrency bezit, terwijl je hier geen dure mining-apperatuur voor nodig hebt zoals bij bijvoorbeeld bitcoin mining.

Daarnaast help je om de de veiligheid en efficiëntie van de blockchain in stand te houden. Dit kan je zien als een soort van extra investering in het project waar jij de crypto van hebt. Dit doe je op een milieuvriendelijke manier, aangezien het minen van crypto veel meer vervuilt.

De risico’s

Elk voordeel heeft zijn nadeel, en zo ook bij staking. Het is al eerder aangegeven in dit artikel, maar de cryptokoersen kunnen erg beweeglijk zijn. Soms meer dan de rente die je erover ontvangt. Hoe hoger de rente, hoe beweeglijker een munt meestal is.

Het is normaal ook zo dat je je munten voor een bepaalde periode moet vastzetten. Gedurende die periode kun je ze niet verhandelen, maar bij de BLOX app heb je daar gelukkig geen last van.

Je kan je munten te allen tijde – in tegenstelling tot veel andere partijen – uit staking halen om vervolgens ermee te handelen. Alle crypto die je inzet voor staking blijft van jou, maar je moet het wel eerst ‘unstaken’ voordat je het kunt verhandelen.

Hoeveel rendement?

Iedere Proof of Stake crypto heeft een eigen rendement. Sommige coins geven een hoger percentage dan anderen, dus om de huidige cijfers te zien, kan je een kijkje nemen in de BLOX app. Hier zie je ook meteen welke coins je kan staken.

Wil jij beginnen met staken in BLOX? Download de app dan hier!

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.