Nieuwe Ethereum upgrade EIP-1559 gelanceerd op testnet Ropsten

Ethereum’s langverwachte upgrade Londen is gelanceerd op het testnet Ropsten. Deze upgrade volgt op Berlijn, dat een paar maanden geleden op het Ethereum-mainnet werd geactiveerd. De Londen-upgrade bevat de volgende verbetervoorstellen, ook wel EIP genoemd:

  • EIP-1559: Wijziging tariefmarkt voor ETH 1.0-keten
  • EIP-3198: BASEFEE-opcode
  • EIP-3529: Vermindering van restituties
  • EIP-3541: Weiger nieuwe contracten die beginnen met de 0xEF-byte
  • EIP-3554: Moeilijkheidsgraad bomvertraging tot 1 december 2021

Eerst testen, dan spelen

Al deze verbeteringen worden dus eerst getest op Ropsten voordat ze middels een hard fork op het echte netwerk van Ethereum worden gelanceerd. Iedereen kijkt vooral uit naar EIP-1559, want deze wijziging zal het berekeningsmechanisme van transactiekosten op Ethereum veranderen. En met veranderen bedoelen we goedkoper maken.

In de vroege uurtjes tweette hoofdontwikkelaar Tim Beiko dat het eerste blok is geproduceerd op het Ropsten-testnet.

‘We hebben een blok! Duurde wat langer dan verwacht, maar Londen is live op Ropsten’

Op 30 juni gaat de volgende fase van start, Londen wordt dan gelanceerd op een ander testnet genaamd Goerli. Een week later op 7 juli, wordt Londen ook op een derde testnet gelanceerd, deze draagt de naam Rinkeby. Mocht dit allemaal zonder al te veel problemen gaan, dan kun je de lancering van Londen op het echte netwerk al in juli verwachten.

Wordt Ethereum goedkoper?

De grote vraag op de lippen van iedereen die de afgelopen zes maanden Ethereum heeft gebruikt, is: wordt het goedkoper om Ethereum transacties uit te voeren? Hieronder de huidige transactiekosten.

Bron: https://etherscan.io/

Op dit moment zijn de gemiddelde transactiekosten op het netwerk ongeveer 2 dollar volgens etherscan. Dit is veel lager dan wat het eerder dit jaar was, toen kon je wel eens honderden dollars moeten betalen voor één transactie. Toch is 2 dollar eigenlijk nog steeds te duur voor praktisch gebruik en kleinere transactiebedragen.

Transparantie helpt indirect

ConsenSys, een leverancier van software voor Ethereum, zegt dat Londen en EIP-1559 wat dat betreft niet zaligmakend zijn.

‘Dit is niet de bedoeling van het EIP. Als neveneffect van een meer voorspelbare basisvergoeding, kan EIP-1559 leiden tot enige verlaging van de gasprijzen als we aannemen dat de voorspelbaarheid van de vergoeding betekent dat gebruikers minder vaak te veel voor gas betalen.’

Dat klinkt lastig, maar waar het op neer komt is dat het nu moeilijk is om te bepalen hoeveel je voor een transactie moet betalen, totdat je de transactie werkelijk klaar zet. EIP-1559 zal het huidige vergoedingsveilingmechanisme veranderen door de eerste prijsveiling als de belangrijkste berekening van de gasvergoeding te verwijderen.

Ethereum verbranden

Onder het nieuwe mechanisme zal er een discrete basisvergoeding zijn voor transacties die in het volgende blok moeten worden opgenomen. Gebruikers of applicaties die prioriteit willen geven aan hun transactie, kunnen een fooi toevoegen om de zaken een beetje te versnellen.

De basisvergoeding zal dynamisch veranderen, afhankelijk van hoe vol het blok is op het moment van de transactie. Hierdoor kunnen dapps, wallets en protocollen automatisch lagere en nauwkeurigere gastarieven instellen.

Een andere belangrijke verandering die mee wordt genomen in EIP-1559, is dat de tokenomics van Ethereum zullen veranderen. Die basisvergoeding die gebruikers moeten betalen voor een transactie? Die ETH wordt uit de roulatie gehaald. Op dit moment krijgen miners natuurlijk nog wel een blokbeloning in de vorm van ethers, maar de transactiekosten gaan niet naar die miners, die worden dus geburned (eeuwig uit roulatie gehaald). Mocht je geïnteresseerd zijn in de cijfers, neem dan een kijkje op watchtheburn.com. Hierop vind je hoeveel coins er verbrand wordt op het testnet.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.