Nieuwe klap voor crypto-industrie: Bittrex vraagt faillissement aan
De zoveelste faillissementsaanvraag in de crypto-industrie is alweer een feit. De cryptocurrency exchange Bittrex heeft gisteren een verzoek ingediend voor bescherming onder hoofdstuk 11 van het faillissementsrecht in het district Delaware.
Op 8 mei heeft Bittrex, in een aanvraag bij de Amerikaanse faillissementsrechtbank in het district Delaware, aangegeven dat het meer dan 100.000 crediteuren heeft. De geschatte waarde van de activa ligt tussen de $500 miljoen en $1 miljard, terwijl de verplichtingen naar schatting ook tussen de $500 miljoen en $1 miljard bedragen.
Het faillissement heeft betrekking op Bittrex, Inc. (gevestigd in Seattle) en twee dochterondernemingen in Malta, samen met een aanverwante entiteit genaamd Desolation Holdings LLC, allemaal onderdeel van de Bittrex-groep. Bittrex Global GmbH, de internationale tak van de exchange gevestigd in Liechtenstein, is niet opgenomen in het faillissementsverzoek.
Een lastig jaar voor Bittrex
Op 17 april werd er al een rechtszaak aangespannen tegen Bittrex door de SEC. De SEC beschuldigt voormalig CEO William Shihara ervan dat hij uitgevers van cryptocurrencies heeft aangemoedigd om bepaalde publieke verklaringen te verwijderen. Dit zou kunnen voorkomen dat toezichthouders de uitgifte van deze tokens als effecten onderzoeken.
In oktober 2022 ontving de exchange ook aanklachten van het Office of Foreign Assets Control (OFAC) en het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Dit vanwege overtredingen van de Bank Secrecy Act. Deze wet vereist dat financiële instellingen voldoen aan bepaalde regels om witwassen van geld en financiering van terrorisme te voorkomen. Bittrex ging akkoord om ongeveer $29 miljoen te betalen als onderdeel van een schikking.
In februari ontsloeg het bedrijf ook nog 83 werknemers om boven water te kunnen blijven, maar uiteindelijk werd een faillissement toch niet vermeden.
OFAC is de grootste crediteur die wordt vermeld in het faillissementsdossier van Bittrex, met een claim van $24,2 miljoen. De op één na grootste crediteur is een crypto-wallet met een claim van $14,5 miljoen.
Crypto-industrie nog steeds gevoelig voor faillissementen
Het leek er even op dat het domino-effect van faillissementen in de crypto-industrie voorbij was. De afgelopen tijd waren het vooral de banken die het moeilijk hadden en die de meeste aandacht trokken. Toch is Bittrex een nieuwe toevoeging aan de reeks faillissementen die is begonnen bij FTX.
Na FTX gingen andere giganten zoals Celsius en BlockFi onderuit, samen met een heleboel kleinere cryptobedrijven. Veel van die faillissementen werden veroorzaakt door “financiële besmetting”.
BlockFi had bijvoorbeeld een groot financieel belang in FTX en raakte dat kwijt na het faillissement van FTX. Het gevolg was dat BlockFi failliet ging. Waardoor niet alleen bedrijven met een financieel belang in FTX in de problemen kwamen, maar ook bedrijven met een financieel belang in BlockFi. Deze besmetting is klaarblijkelijk nog steeds niet aan zijn einde gekomen. Ook Bittrex’ financiële problemen zijn namelijk begonnen bij de crisis rondom FTX.
Gelukkig was Bittrex niet zo enorm als FTX, Celsius of BlockFi. Het effect van dit faillissement zal dus kleiner zijn en waarschijnlijk niet zorgen voor nieuwe faillissementen.
Helga
/
zeepbellen
10 mei 2023