Nieuwe ontwikkelingen in zaak Mt. Gox

Schuldeisers van de failliete cryptocurrency exchange Mt Gox hebben een grote overwinning behaald. Volgens een uitspraak van curator Nobuaki Kobayashi gaat het faillissement-proces van Mt. Gox verder als een civiel rehabilitatieproces. De Tokyo District Court heeft het verzoek tot civiele rehabilitatie nu goedgekeurd. Dit verzoek werd in november vorig jaar al ingediend.

Het faillissement van Mt Gox

Tot 2014 was Mt. Gox de grootste cryptocurrency exchange ter wereld. De exchange werd begin van dat jaar gehackt, en er gingen 744,408 bitcoins verloren. Na een maand van onduidelijkheid  ging de exchange uiteindelijk in februari 2014 failliet. Mt Gox heeft de gedupeerden nog niet terugbetaald. Daar gaat nu misschien verandering in komen.

Wat gebeurt er nu?

Gedupeerden kunnen misschien volgend jaar hun geld terugzien, als het proces verder gaat als civiele rehabilitatie. Daar komt bij dat schuldeisers misschien meer geld kunnen ontvangen met een rehabilitatieproces dan met een faillissement proces.

Hoe zit dat dan? Bij een faillissementsproces worden niet-geld claims omgezet in geldclaims. In dat geval moeten de bitcoins eerst worden omgezet naar fiat valuta. Daar komt bij dat de waarde wordt aangehouden van het tijdstip van faillissement. In 2014 was de waarde van één bitcoin ongeveer 440 dollar.

Maar bij een rehabilitatieproces werkt het anders. Bitcoins hoeven niet te worden verkocht. Daarnaast hoeft de waarde van het tijdstip van faillissement niet aangehouden te worden. Dit betekent dat schuldeisers veel meer dan 440 dollar per bitcoin kunnen verwachten.

Wat moeten schuldeisers doen?

Mt. Gox-curator Kobayashi houdt verslag bij van de status van de bezittingen van Mt. Gox. Schuldeisers hebben tot 22 oktober 2018 de tijd om een verzoek tot rehabilitatie in te dienen, inclusief het indienen van een claim. Volgens Kobayashi zullen de verzoeken vervolgens vóór 14 februari 2019 worden voorgelegd aan de rechtbank .

Ben jij één van die schuldeisers? Op 26 september is er ook een bijeenkomst voor schuldeisers. Daarvoor moet je wel naar Tokio.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.