Nieuwe uithaal SEC-voorzitter Gary Gensler: ‘Cryptomarkten lijden onder gebrek aan naleving van regelgeving’

Gary Gensler lijkt zeker niet van plan om zijn toon over crypto te matigen. De voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft namelijk een video gedeeld, waarin hij betoogt dat de meeste cryptoplatforms zich niet houden aan de effectenwetgeving.

Investeringscontracten

In de video op Twitter beschrijft Gensler crypto-activa als ‘investeringscontracten’. ‘Er is sprake van een investeringscontract wanneer iemand geld investeert in een gemeenschappelijke onderneming met een redelijke verwachting dat er winst zal worden behaald uit de inspanningen van anderen.’

Gensler beweert dat vrijwel alle crypto-activa, behalve Bitcoin, onder de classificatie van effecten vallen en dat veel cryptobedrijven en -platforms de effectenwetten overtreden als ze niet bij de SEC zijn geregistreerd. ‘Cryptomarkten lijden onder een gebrek aan naleving van de regelgeving. Het is geen gebrek aan duidelijkheid in de regelgeving. De wet is duidelijk, als iemand een effectenbeurs, verrekenkantoor, makelaar of dealer is, deze persoon zich aan de regels moet houden en zich bij ons moet registreren.’

Voordat Gensler aantrad als voorzitter van de SEC, had hij echter een volledig tegenstrijdige kijk op de cryptomarkt. Hierin omschreef hij crypto-activa als ‘niet-effecten’. Er circuleert momenteel een viral video op Crypto Twitter waarin Gensler crypto op één hoop gooit in dezelfde categorie als contanten en grondstoffen. De opmerkingen van Gensler komen uit een lezing over ‘Blockchain en geld’ in 2018, toen hij als professor aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) werkte.

Hoorzitting

Op 18 april werd Gensler tijdens een hoorzitting door leden van het Congres ondervraagd over zijn leiderschap en de benadering van de SEC ten aanzien van cryptoregulering. Daarbij kwam veel kritiek naar voren omdat Gensler weigerde schriftelijk te bevestigen of hij dacht dat Ether een security was of niet.

Hoewel Gensler blijft benadrukken dat de wet duidelijk is over cryptocurrencies als effecten, wijzen anderen op het gebrek aan duidelijkheid over de regelgeving in de VS. De SEC heeft echter de leiding genomen bij het handhaven van de regelgeving rondom crypto in de VS en blijft platforms aansporen zich bij hen te registreren om Amerikaanse investeerders te beschermen.


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.