‘Bitcoin en crypto vormen geen risico voor stabiliteit financieel systeem’

Hoe moet je dit opvatten? Wordt crypto hier beschermd, of is het een gebrek aan erkenning? Paul Beaudry is de vice-gouverneur van de centrale bank van Canada en hij zegt dat crypto’s zoals bitcoin op dit moment geen significant risico vormen voor het financiële systeem.

Grote namen noemen crypto

Hoe je dit ook moet opvatten, het is sowieso al mooi dat bitcoin serieus genomen wordt, anders zou Beaudry er niet over beginnen. Ten zuiden van Canada begon Hillary Clinton deze week ook al twee keer over cryptocurrency, alleen zei zij dat crypto de potentie heeft om de dollar te destabiliseren.

Geen systeemrisico

Beaudry sprak over de risico’s voor de stabiliteit van het Canadese financiële systeem tijdens de Ontario Securities Commission Dialogue 2021. Op de vraag of cryptocurrency’s een risico vormen, antwoordde de vice-gouverneur dat de Bank of Canada tot nu toe niet denkt dat crypto zich ontwikkelt op een manier die een systeemrisico creëert voor een financieel systeem.

Waarom niet? Omdat cryptocurrency’s volgens hem ‘behoorlijk verwijderd zijn uit het financieel systeem.

Groei in de gaten houden

Maar naarmate de cryptomarkt groter wordt als meer mensen erin investeren, kan crypto een groter risico vormen.  ‘We zijn nog niet op het punt dat we dit een groot risico voor de economie vinden, maar dit is iets dat we nauwlettend in de gaten houden.’

Beaudry benadrukte ook dat klassieke cryptocurrency’s zoals bitcoin niet zo’n grote rol spelen bij betalingen, aangezien beleggers voornamelijk speculeren met BTC.

Maar er zijn ook digitale activa zoals stablecoins die worden ondersteund door activa en fiat-valuta’s, Beaudry zei dat die mogelijk een grotere rol kunnen spelen bij betalingen.

Prijsvolatiliteit probleem voor acceptatie

In eerdere publieke uitingen was de Canadese centrale bank niet zo mild over crypto. Afgelopen mei zei de Canadese centrale bank dat digitale activa zoals bitcoin een zeer riskant bezit blijven, ondanks acceptatie door institutionele beleggers.

‘Prijsvolatiliteit als gevolg van speculatieve vraag blijft een belangrijk obstakel voor de brede acceptatie van crypto-activa als betaalmiddel.’

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.