Categories: Overige Altcoins

Nobelprijswinnaar: Alleen sukkels vertrouwen Facebook met hun geld

Dat project Libra van Facebook de meningen verdeelt is geen geheim. Ook econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz deelt zijn mening over Libra.

Facebook krijgt steeds meer tegenstand

De Nobelprijs-winnende econoom Joseph Stiglitz zegt dat alleen een dwaas Facebook met zijn geld zou vertrouwen. Hij zegt dat zijn grootste klacht met betrekking tot traditionele valuta instabiliteit was. Met de nadruk op was: “De dollar, de euro, de yen en de renminbi zijn allemaal opmerkelijk stabiel. De zorgen van vandaag gaan eerder deflatie en niet over inflatie.”

Hij is ook van mening dat de banksector aanzienlijk transparanter zijn geworden. “Het wordt steeds moeilijker om in ons banksysteem geld wit te wassen en voor andere schandelijke activiteiten.” Stiglitz is van mening dat de huidige technologie van banken snelle transacties al mogelijk maakt, daarom omschrijft hij Libra vooral als een medium om regelgeving en anti-witwasbeleid te omzeilen.

“Het laatste dat we nodig hebben, is een nieuw middel om illegale activiteiten en het witwassen van de opbrengsten mogelijk te maken, waar deze nieuwe cryptocurrency zeker voor zal zorgen,” schrijft Stiglitz.

Hoewel hij nu klinkt als een proponent van de banken, en als iemand die tegen cryptocurrency is, blijft hij ook kritisch op het bankwezen. Hij noemt het gebrek aan concurrentie als het grootste probleem van de banksector, en helemaal als je naar de Amerikaanse markt kijkt. “Amerikaanse toezichthouders zouden moeten ingrijpen.”

Veel vragen, weinig antwoorden

Hij ziet ‘stortingen’ als een mogelijke bron van inkomsten voor Libra als Libra geen rente hierover zou moeten betalen. Hij vraagt zich ook af of er belasting moet worden betaald als een transactie plaatsvindt en de cryptocurrency wordt terugvertaald naar fiat.

Hij ziet twee mogelijke bedrijfsmodellen voor Libra: het stimuleren van illegale activiteiten en het gebruiken van alle data die je uit Libra transacties kan halen. “Mocht het bedrijfsmodel neigen naar de eerste optie, dan vereist dit onmiddellijke stopzetting. Is de tweede optie het geval, dan heeft dit een negatieve invloed op de veiligheid en privacy van de consument.”

“Facebook heeft maar een paar jaar nodig gehad om het consumentenvertrouwen volledig te verliezen. De bankensector heeft er veel langer over gedaan om dat niveau te bereiken. Keer op keer hebben de leiders van Facebook, geconfronteerd met een keuze tussen geld en het nakomen van hun beloften, voor geld gekozen. En niets kan meer over geld gaan dan het creëren van een nieuwe valuta, “concludeert Stiglitz.

Je kan zijn hele relaas lezen op Project Syndicate.

Jerrymie Marcus

Bitcoin gaat de wereld veranderen, daar geloof ik heilig in. Het wordt tijd voor een eerlijkere, decentrale wereld. Ik voel me dankbaar dat ik daar aan kan bijdragen door te schrijven en te informeren. Verder fungeer ik als hoofdredacteur voor het team.

Recent Posts

Bitcoin koers analyse: Alleen Binance Coin verslaat BTC, wanneer start altseason?

Nu we de maandag en het weekend achter de rug hebben, blikken we terug op wat de koers vanaf vrijdag…

3 uur ago

Wat doet Bakkt met bitcoin prijs? Krijgen we een herhaling van koers in 2017?

Sinds april domineert bitcoin de cryptomarkt. Dat deed het natuurlijk altijd al, maar nog altijd lijkt bitcoin meer grip op…

8 uur ago

ING Bank: geloof in bitcoin en koers daalt, behalve in Turkije

Wij van WC-Eend raden.. De ING heeft een rapport gepubliceerd waarin staat dat Europa, met uitzondering van Turkije, niet gelooft…

1 dag ago

Kogel door de kerk: bitcoin futures van Bakkt lanceren op 23 september

Bakkt heeft aangekondigd dat het de deuren voor institutionele klanten opent op 23 september. Eindelijk goed nieuws en een harde…

1 dag ago

Verzeker je met bitcoin tegen grootste obligatiebubbel uit de geschiedenis

Mark Yusko, CEO van Morgan Creek Capital Management, zegt dat de wereldwijde obligatiemarkt een grote bubbel is, en denkt dat…

2 dagen ago

Plus Token verkoopt 200.000 gestolen bitcoin, vermoedelijk exit scam

Op 14 augustus tweette venture capitalist Dovey Wan dat de recente prijsdaling van bitcoin komt door PLUS Token. Dit in…

3 dagen ago