Noord-Korea heeft 2 miljard dollar aan cryptocurrency gestolen van exchanges

Noord-Korea heeft naar schatting 2 miljard dollar bij elkaar gesprokkeld door het hacken van cryptocurrency exchanges en banken. Dit meldt persbureau Reuters na het inzien van een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties.

Nucleair programma financieren

Volgens Reuters wordt het geld gebruikt om het nucleaire programma van het land te financieren. Noord-Korea zou ‘cyberspace’ gebruiken voor steeds geavanceerdere aanvallen om fondsen te stelen van financiële instellingen en cryptocurrency exchanges. Hiermee zou Noord-Korea volgens het rapport meer inkomsten genereren. Ze gebruikten ook ‘cyberspace’ om het gestolen geld wit te wassen.

Volgens de VN is de keuze van Noord-Korea op exchanges gevallen, omdat cryptocurrency’s moeilijker te traceren zijn dan fiatgeld. Ook is er minder overheidstoezicht en regelgeving dan bij de traditionele bankensector.

35 keer betrapt, in 17 landen

Reuters zegt dat Noord-Korea minimaal 35 keer betrapt is (al dan niet achteraf) op het hacken van financiële instellingen, cryptocurrency exchanges en miningpools. De VN onderzoekt deze aanvallen in zeventien verschillende landen.

Overigens is het rapport van de Verenigde Naties niet inzichtelijk dus we moeten vertrouwen op het bericht van Reuters.

Het is daarom ook niet te achterhalen of de cijfers van de beruchte Noord-Koreaanse hackgroep Lazarus hierin zijn meegenomen. Cybersecuritybedrijf Group-IB melde namelijk vorig jaar al dat Lazarus sinds januari 2017 achter 14 hacks op crypto exchanges zit. Deze exchanges zitten vooral in Zuid-Korea. In totaal heeft Lazarus iets minder dan 600 miljoen dollar buitgemaakt.

Cryptocurrency om sancties te omzeilen

Noord-Korea gaat gebukt onder sancties van vrijwel elk land ter wereld. Dat het land nu naar cryptocurrency kijkt om die sancties te omzeilen is niet uniek. Wat wel uniek is, is dat Noord-Korea de middelen heeft om op grote schaal hacks uit te voeren om crypto te stelen.

Landen zoals Venezuela, Iran en Cuba hebben ook al stappen genomen om met cryptocurrency internationale sancties te omzeilen. Venezuela heeft een eigen cryptocurrency geïntroduceerd, Iran richt zich vooral op het minen van crypto en ontwikkelt een cryptocurrency op basis van de goudstandaard, Cuba richt zich voornamelijk op de handel van cryptocurrency’s.

In april maakte VOA News deze rapportage:

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.