kim jong un of north korea standing in palace in pyongyang

Noord-Korea steelt crypto om nucleaire wapens te financieren, brief naar Witte Huis verzonden

Drie Amerikaanse senatoren uiten bezorgdheid over Noord-Korea’s gebruik van cryptocurrency voor hun nucleair programma en omzeilen van sancties. Elizabeth Warren, Tim Kaine en Chris Van Hollen, hebben gezamenlijk hun bezorgdheid geuit.

Brief over crypto naar Witte Huis

Om dit probleem aan te pakken, stuurden ze een brief naar het Witte Huis en het Ministerie van Financiën, waarin ze informatie vroegen naar acties van de Amerikaanse regering tegen het illegale gebruik van digitale activa door de Democratische Volksrepubliek Korea.

De senatoren benadrukten dat Noord-Korea de afgelopen jaren gestaag zijn expertise in het omgaan met digitale activa heeft ontwikkeld, waardoor ze bedreven zijn geworden in het gebruik van cryptocurrency’s voor kwaadwillende doeleinden.

Miljarden dollars aan crypto gestolen

Uit verschillende analyses blijkt dat Noord-Koreaanse hackers sinds 2018 verantwoordelijk zijn voor het stelen van meer dan 3 miljard dollar aan cryptocurrency’s.

Veel van deze gestolen fondsen zouden naar verluidt zijn doorgesluisd naar het raketprogramma van het land. Hiervoor maken ze gebruik van zogenaamde mixdiensten. Dit is een techniek waarmee gebruikers de oorsprong en bestemming van crypto-transacties kunnen verhullen.

Het Office of Foreign Assets Control van het Amerikaanse Ministerie van Financiën heeft ook bezorgdheid geuit. Zij denken dat Noord-Korea crypto gebruikt om hun nucleaire ambities te financieren.

Hoe kunnen ze Noord-Korea tegenwerken?

Als gevolg hiervan voegde het departement Tornado Cash, een digitale activadienst, toe aan zijn lijst van gesanctioneerde entiteiten in november 2022. Hierdoor werden zelfs in Nederland arrestaties gepleegd.

De brief van de senatoren aan het Witte Huis en het Ministerie van Financiën benadrukt de urgentie om het gebruik van cryptocurrency’s door Noord-Korea aan te pakken.

Ze zoeken naar effectieve strategieën om op te treden tegen deze activiteiten, ook willen ze verdere financiering van het nucleaire programma van Noord-Korea via crypto voorkomen.

Elizabeth Warren is druk met crypto

Senator Warren speelt een grote rol in de strijd tegen het illegale gebruik van cryptocurrency’s. Ze heeft eerder de aandacht gevestigd op het verband tussen digitale activabetalingen en Chinese bedrijven die precursoren leveren voor de productie van opioïde fentanyl. Ofwel, ze geeft crypto en China de schuld van de drugsproblemen in haar eigen land.

Daarnaast is ze ervan overtuigd dat de wereld maakbaar is. Via Defensie wil ze maatregelen invoeren tegen cryptomixers en privacymunten.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.