Bitcoin over? Wat dacht je van duizend vierkante meter in de vrije natuur van Noorwegen

Altijd al een lap grond in de Noorse bossen willen hebben? Het Nederlandse project Walden Woods biedt vanaf vandaag twintig percelen aan in de ongerepte natuur van Noorwegen. De waarden van Walden Woods zijn doordrenkt met dezelfde waarden die je ook vindt bij de meeste bitcoinners. Uiteraard kan je een perceel ook betalen met bitcoin.

Hoewel het een Nederlands project is, streeft initiatiefnemer Lisette de Jong niet naar een afgesloten settlement met alleen maar landgenoten. Zij heeft liever dat het een bont gezelschap is van over de hele wereld, maar die wel allemaal dezelfde waarden nastreven.

Dezelfde waarden

De Jong heeft op de officiële website van Walden Woods een pagina besteedt aan ‘Values,’ ofwel waarden die zij belangrijk vindt. Een van de vereisten om grondeigenaar te worden, is affiniteit met deze waarden. Hierbij is gekeken naar de filosofische grondbeginselen van Bitcoin. Nu klinkt dat heel zwaar, maar waar het op neer komt is dat je mag doen wat je wil en je alle vrijheid hebt om te leven, mits je anderen hiermee niet beperkt in hun doen en laten.

Op de website is verder een onderverdeling gemaakt tussen values voor het individu, de groep en de omgeving. Het doel voor een individu zou volledige autonomie moeten zijn. Daar hoort ook bij dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen keuzes. Wil je gebruik maken van nutsvoorzieningen of een off grid hutje bouwen? Dat is helemaal aan jou. Als je waterzuiveringssysteem niet meer functioneert ben je wel zelf verantwoordelijk voor de reparatie.

Er is ook nagedacht over het groepsproces. Deze moet zich natuurlijk vormen, en niet gedwongen tot stand gebracht worden. De Jong gaf als voorbeeld dat een bepaalde mate van samenwerking tussen alle 20 percelen gewenst is (maar niet verplicht), zeker bij het bouwen van woningen. Het zou zonde zijn als iedereen op eigen houtje water en elektriciteit gaat regelen. Net als bij bitcoin zorgt marktwerking voor samenwerking.

Als laatste wordt gevraagd om respect te hebben voor de omgeving. De omgeving van het dorp van Walden Woods bestaat voor het grootste deel uit ongerepte natuur, en dat wil De Jong graag zo houden.

Betalen met Bitcoin

De twintig aangeboden percelen zijn 1000 vierkante meter per stuk. Het stuk grond kun je gebruiken als investering, om later door te verkopen, of je bouwt er een huisje op. De betaling kan gespreid worden in twee delen:

  1. Het eerste deel is 7500 euro en dient als reservering voor een perceel.
  2. Het tweede deel is ook 7500 euro en hoeft pas betaald te worden bij de overschrijving van het perceel.

Daarnaast is er een jaarlijkse contributie, maar als je bij één van de eerste twintig kopers hoort dan ben je een zogenaamde founding member. Een founding member hoeft niet periodiek bij te dragen. Wil je een stuk grond kopen met bitcoin? Tegen de huidige bitcoin koers is de eerste aanbetaling van 7500 euro ongeveer 0,16 BTC. Daarnaast ziet De Jong ook een rol voor bitcoin in het betalingsverkeer van Walden Woods. ‘Als het dorpje eenmaal bestaat en mensen hier wonen en werken, waarom elkaar dan niet met bitcoin betalen voor diensten, spullen of eten?’

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.