Noorse stad accepteert alleen cryptocurrency

In een ‘private stad’ in Noorwegen is het niet meer mogelijk om met de Noorse kroon te betalen. De stad verruilt de nationale valuta voor een eigen cryptocurrency, de City Coin.

Het gaat hier om Liberstad, een libertarisch project in het zuiden van Noorwegen. Liberstad wil zo min mogelijk afhankelijk zijn van de Noorse overheid. Zij hebben nu besloten om volledig over te gaan op City Coin. Deze cryptovaluta draait ook op een eigen blockchain, de City Chain. Lees hier het opvallende verhaal van een volledig zelfstandige stad.

Volledig los van de overheid

Libertari├źrs zijn voorstander van persoonlijke vrijheid en een zo beperkt mogelijke bemoeienis vanuit de overheid. Vrijheid, autonomie en privacy staan hierbij hoog in het vaandel. Liberstad wil dan ook zo zelfstandig mogelijk zijn.

Het project is gestart in 2017. Investeerders konden met bitcoin en bitcoin cash een stuk land kopen. Dat is dan ook gebeurd: 123 eigenaren uit 33 verschillende landen hebben al een stuk grond gekocht van de nieuw te bouwen stad.

Hoewel, stad is eigenlijk een groot woord. Wanneer we op de website kijken zien we niets meer dan een paar loodsen op het platteland in Noorwegen:

Foto afkomstig van Liberstad.com

Ambitieuze plannen

De stad moet een levendig centrum krijgen, met veel winkels, restaurants en zelfs een eigen bioscoop. Daarnaast krijgt de stad een eigen school, brandweerkazerne en camping. De plannen zijn in ieder geval erg ambitieus.

Een anonieme woordvoerder van Liberstad vertelt aan het Engelse Express over het project:

‘We zijn een kleine groep individuen die verandering zoekt in de manier waarop de huidige samenleving werkt. Wij willen een samenleving waarbij mensen zelf dingen kunnen beslissen zonder overheid en autoriteiten.’

Het is de bedoeling dat de City Coin overal te gebruiken is. Bewoners kunnen in de toekomst bijvoorbeeld boodschappen doen, naar de kapper gaan en een film kijken in de bios met de nieuwe cryptomunt. En dat allemaal zonder controle van de overheid.

Interessant experiment

Op de website kan je foto’s vinden van Liberstad anno nu. Na twee jaar is er nog weinig veranderd aan de situatie. Nog steeds bestaat het grondgebied uit niets meer dan een aantal loodsen op een verlaten terrein.

Maar het is ieder geval een interessant experiment. Zal het Liberstad lukken om een levendige, zelfstandige stad te worden? Kan je met een eigen cryptocurrency jezelf volledig afsluiten van de overheid? Liberstad is iets om in de gaten te blijven houden.

Bekijk hier een reportage van het Noorse journaal over Liberstad (ondertiteling aan):


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.