North Carolina wil CBDC’s verbieden, wat betekent dit voor crypto?

Het Huis van Afgevaardigden van de staat North Carolina heeft onlangs een nieuw wetsvoorstel aangenomen. Hierin staat dat betalingen aan de staat met een central bank digital currency (CBDC) worden verboden. Het wetsvoorstel beperkt ook de Federal Reserve om North Carolina te gebruiken als proeftuin voor hun CBDC-pilot. De wetgevers van North Carolina dienden het wetsvoorstel in april in en het is nu door het Huis van Afgevaardigden aangenomen met een overweldigende meerderheid van 118 stemmen voor en geen tegen.

Verkiezingen 2024

De wetgeving is bedoeld om individuen te verbieden CBDC’s te gebruiken voor betalingen aan de staat en om te voorkomen dat de Federal Reserve North Carolina gebruikt als een proeftuin voor hun eigen CBDC-piloot. De druk tegen CBDC’s lijkt politiek relevanter te worden in de aanloop naar de verkiezingen van 2024 in de Verenigde Staten. In maart riep de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, op tot een CBDC-verbod in het land.

Op federaal niveau hebben vertegenwoordiger Tom Emmer en senator Ted Cruz afzonderlijke wetsvoorstellen ingediend om de autoriteit van de Fed over CBDC’s te beperken of om een volledig verbod voor te stellen. Robert F. Kennedy Jr., een andere Amerikaanse presidentskandidaat, heeft beweerd dat CBDC’s ‘de gladde helling naar financiële slavernij en politieke tirannie kunnen smeren’.

Het wetsvoorstel van North Carolina gaat nu naar de Senaat, waar het moet worden goedgekeurd voordat het door gouverneur Roy Cooper wordt ondertekend of een veto wordt uitgesproken. Het is nog niet duidelijk of de wet uiteindelijk zal worden goedgekeurd.

Wat betekent dit voor crypto?

Het wetsvoorstel zou mogelijk invloed kunnen hebben op de toekomst van cryptocurrencies. Dit omdat het laat zien dat er politieke druk is om de ontwikkeling van CBDC’s te beperken. Als CBDC’s worden beperkt of verboden, zou dit kunnen betekenen dat er meer vraag zou kunnen zijn naar andere vormen van digitale valuta, zoals cryptocurrencies.

Aan de andere kant, als CBDC’s wijdverspreid worden aangenomen, zou dit kunnen leiden tot een verminderde vraag naar cryptocurrencies. Het is belangrijk om op te merken dat cryptocurrencies, in tegenstelling tot CBDC’s, niet worden uitgegeven of gereguleerd door een centrale autoriteit. Dit betekent dat cryptocurrencies in sommige gevallen meer vrijheid en privacy bieden dan CBDC’s.


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.