Nvidia aangeklaagd vanwege valse verklaringen bitcoin mining

Nvidia is aangeklaagd vanwege hun uitspraken over de invloed van mining op hun bedrijfsresultaten. Dit wordt een class action proces genoemd.

Schending van wet uit 1934

De class action proces is aangekondigd door Schall Law, een Amerikaans advocatenkantoor. Schall Law claimt dat  Nvidia de Securities Exchange Act van 1934 heeft geschonden. Het advocatenkantoor vraagt ​​momenteel investeerders die meer dan 100 duizend dollar hebben verloren zich te melden. Het gaat vooral om investeerders die geïnvesteerd hebben tussen 10 augustus 2017 en 15 november 2018. Wil je meedoen? Meld je dan voor 19 februari 2019 bij het advocatenkantoor.

Volgens de aanklacht heeft Nvidia valse en misleidende verklaringen afgelegd over de markt van videokaarten. In het document staat:

“NVIDIA sprak over het vermogen wat ze hebben om de cryptocurrency markt te monitoren en indien nodig snel veranderingen aan te brengen in activiteiten. Het bedrijf beweerde meester te zijn in het beheren van onze afzetkanalen, en wij begrijpen deze kanalen zeer goed. NVIDIA beweerde ook aan de markt van cryptocurrency miners geen negatief effect zou hebben op de bedrijfsactiviteiten vanwege de sterke vraag voor GPU’s uit de gaming markt.”

Schall Law noemt de uitspraken van Nvidia “vals en misleidend gedurende de hele periode van 2017 en 2018”. Toen de markt erachter kwam dat Nvidia dit niet kon waarmaken verloren investeerders veel geld.

Nvidia aandelen koers

Zoals onderstaande afbeelding laat zien is het aandeel van Nvidia dit jaar sterk gedaald. De daling lijkt te verklaren doordat er minder vraag is naar GPU’s onder cryptocurrency miners. Het bedrijf sprak eerder de ambitieuze verwachting uit 3,22 miljard dollar omzet in het derde kwartaal te halen. Helaas bleven ze steken op 3,18 miljard dolar.

Door deze achterblijvende resultaten verkochten veel beleggers hun aandelen in het bedrijf en hierdoor daalde de waarde. Op moment van schrijven is een aandeel 134 dollar, terwijl een paar maanden geleden de waarde op een recordhoogte van 286 stond.

In 2018 verloren de meeste cryptocurrencies 85 procent van hun waarde. Het gevolg is dat minen steeds minder rendabel wordt. Hierdoor is de vraag naar nieuwe videokaarten om mee te minen afgenomen, en zijn er zelfs een miners die hun werk staken omdat het meer kost dan oplevert.

Hierdoor is de hashrate (rekenkracht) van verschillende crypto’s, waaronder bitcoin, gekelderd.

Niet alleen Nvidia had last van teruglopende omzet, ook concurrent AMD heeft hier last van. AMD zei afgelopen zomer nog dat ze hun verwachtingen naar beneden hebben bijgesteld. Ze verwachten vrijwel geen videokaarten meer te verkopen aan miners.

Wie of wat is Nvidia eigenlijk?

Nvidia is een bekende producent van grafische kaarten. Ook leveren ze grafische chips van Microsoft’s Xbox en Sony’s PlayStation en zijn ze toeleverancier aan veel grote computerfabrikanten. Het bedrijf is opgericht in 1993 en is gevestigd in Santa Clara in de Verenigde Staten.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.