Categories: Mining

Nvidia aangeklaagd vanwege valse verklaringen bitcoin mining

Nvidia is aangeklaagd vanwege hun uitspraken over de invloed van mining op hun bedrijfsresultaten. Dit wordt een class action proces genoemd.

Schending van wet uit 1934

De class action proces is aangekondigd door Schall Law, een Amerikaans advocatenkantoor. Schall Law claimt dat  Nvidia de Securities Exchange Act van 1934 heeft geschonden. Het advocatenkantoor vraagt ​​momenteel investeerders die meer dan 100 duizend dollar hebben verloren zich te melden. Het gaat vooral om investeerders die geïnvesteerd hebben tussen 10 augustus 2017 en 15 november 2018. Wil je meedoen? Meld je dan voor 19 februari 2019 bij het advocatenkantoor.

Volgens de aanklacht heeft Nvidia valse en misleidende verklaringen afgelegd over de markt van videokaarten. In het document staat:

“NVIDIA sprak over het vermogen wat ze hebben om de cryptocurrency markt te monitoren en indien nodig snel veranderingen aan te brengen in activiteiten. Het bedrijf beweerde meester te zijn in het beheren van onze afzetkanalen, en wij begrijpen deze kanalen zeer goed. NVIDIA beweerde ook aan de markt van cryptocurrency miners geen negatief effect zou hebben op de bedrijfsactiviteiten vanwege de sterke vraag voor GPU’s uit de gaming markt.”

Schall Law noemt de uitspraken van Nvidia “vals en misleidend gedurende de hele periode van 2017 en 2018”. Toen de markt erachter kwam dat Nvidia dit niet kon waarmaken verloren investeerders veel geld.

Nvidia aandelen koers

Zoals onderstaande afbeelding laat zien is het aandeel van Nvidia dit jaar sterk gedaald. De daling lijkt te verklaren doordat er minder vraag is naar GPU’s onder cryptocurrency miners. Het bedrijf sprak eerder de ambitieuze verwachting uit 3,22 miljard dollar omzet in het derde kwartaal te halen. Helaas bleven ze steken op 3,18 miljard dolar.

Door deze achterblijvende resultaten verkochten veel beleggers hun aandelen in het bedrijf en hierdoor daalde de waarde. Op moment van schrijven is een aandeel 134 dollar, terwijl een paar maanden geleden de waarde op een recordhoogte van 286 stond.

In 2018 verloren de meeste cryptocurrencies 85 procent van hun waarde. Het gevolg is dat minen steeds minder rendabel wordt. Hierdoor is de vraag naar nieuwe videokaarten om mee te minen afgenomen, en zijn er zelfs een miners die hun werk staken omdat het meer kost dan oplevert.

Hierdoor is de hashrate (rekenkracht) van verschillende crypto’s, waaronder bitcoin, gekelderd.

Niet alleen Nvidia had last van teruglopende omzet, ook concurrent AMD heeft hier last van. AMD zei afgelopen zomer nog dat ze hun verwachtingen naar beneden hebben bijgesteld. Ze verwachten vrijwel geen videokaarten meer te verkopen aan miners.

Wie of wat is Nvidia eigenlijk?

Nvidia is een bekende producent van grafische kaarten. Ook leveren ze grafische chips van Microsoft’s Xbox en Sony’s PlayStation en zijn ze toeleverancier aan veel grote computerfabrikanten. Het bedrijf is opgericht in 1993 en is gevestigd in Santa Clara in de Verenigde Staten.

Jerrymie Marcus

Bitcoin gaat de wereld veranderen, daar geloof ik heilig in. Het wordt tijd voor een eerlijkere, decentrale wereld. Ik voel me dankbaar dat ik daar aan kan bijdragen door te schrijven en te informeren. Verder fungeer ik als hoofdredacteur voor het team.

Recent Posts

Verzeker je met bitcoin tegen grootste obligatiebubbel uit de geschiedenis

Mark Yusko, CEO van Morgan Creek Capital Management, zegt dat de wereldwijde obligatiemarkt een grote bubbel is, en denkt dat…

54 minuten ago

Plus Token verkoopt 200.000 gestolen bitcoin, vermoedelijk exit scam

Op 14 augustus tweette venture capitalist Dovey Wan dat de recente prijsdaling van bitcoin komt door PLUS Token. Dit in…

1 dag ago

Bitcoin koers analyse: binnen paar uur tien procent op en neer

Wat gebeurt er veel deze week! De koers stuitert op en neer. En niet zo'n klein beetje, de bitcoin koers…

2 dagen ago

Ondanks dalende koers blijft bitcoin veilige haven, all-time high prijs eind 2019

Het marktsentiment van cryptocurrency is zo veranderlijk als een potje Mario Kart. Soms word je wakker met groene candles en…

2 dagen ago

De geopolitieke gevolgen van stablecoins

Sinds 2018 is er een ongekende explosie van stablecoins op de markt. Anton Lucian schrijft dat nu Libra en de…

3 dagen ago

Bitcoin koersanalyse: prijs daalt 16 procent en bitcoin is in korte tijd te veel verkocht

Afgelopen dinsdag schreven wij in onze koersanalyse dat bitcoin zich in een driehoek bevond. En als die aan de onderkant…

3 dagen ago