New York Times wil fake news foto’s tegengaan met blockchain

De New York Times publiceerde vrijdag nieuwe details en bevindingen van het News Provenance Project, een op de blockchain gericht onderzoeks- en ontwikkelingsproject.

Van onderzoek naar uitvoering

In een update schrijft productmanager Pooja Reddy over de plannen met de blockchain, deze is gebouwd met behulp van IBM’s Blockchain Platform. Begin dit jaar werd bekend dat de New York Times blockchain wil gebruiken, maar dat werd alleen maar bekend vanwege een inmiddels verwijderde vacature. De Times lanceerde later een website voor het News Provenance Project, hierop staat dat het in een nieuwe fase in 2020 “van onderzoek naar uitvoering” zou gaan.

Het project is nu bij de uitvoerende fase beland. Reddy zegt:

Een onderdeel van The News Provenance Project was om onderzoek te doen naar hoe lezers oordelen over de foto’s die ze online zien. Daarvoor hebben we een prototype gebouwd dat gebruik maakt van een blockchain om de contextuele informatie van een nieuwsfoto op een gesimuleerde social media-feed aan de oppervlakte te brengen. We wilden zien of zichtbare contextuele informatie, zoals de naam van de fotograaf en de locatie die op de foto staat, de lezers kan helpen om de geloofwaardigheid van nieuwsfoto’s in hun social media-feeds beter te beoordelen.

Metadata via social media

Vanuit een technologisch perspectief zei Reddy dat de Times wilde zien of het mogelijk was om alles wat er met een foto gebeurt, van opname tot publicatie, vast te leggen in de vorm van foto metadata en die informatie te delen op social media-platforms.

Blockchain’s vermogen om de volledige geschiedenis van een foto te bewaren, los van het beeldbestand zelf, maakte het een passende technologie voor wat wij willen doetn met achterhalen van de herkomst.

De Times zegt dat ze een testnetwerk van nieuwsorganisaties hebben opgebouwd, ook hebben ze een socialmedia-platform gemaakt om al deze organisaties te verbinden. Alle aangesloten organisaties zijn eigenaar van de blockchain en zijn gegeven. Ze kunnen ook veranderingen in de metagegevens van de foto’s aanbrengen.

Test nog niet afgerond

Reddy over het eindresultaat: ‘Bij het testen van ons prototype met gebruikers vinden we dat het hen effectief helpt bij het maken van geïnformeerde oordelen over foto’s in een social media feed. Toch is er meer onderzoek en verkenning nodig. Hoewel blockchain technologie een levensvatbaar instrument zou kunnen zijn om de oorsprong van nieuwsfoto’s te helpen behouden, zijn er een aantal uitdagingen die we moeten aanpakken voordat we dit op grote schaal uitrollen.’

Er moet bijvoorbeeld nog getest worden in de echte wereld, zo kan het effect getest worden van wat er gebeurt als er foto’s worden gewijzigd nadat ze zijn gedeeld op social media. Reddy benadrukte ook dat blockchain netwerken toegankelijk moeten zijn voor nieuwsorganisaties en om zo’n systeem echt te laten werken, moeten veel meer organisaties meedoen. En dat kan alleen als de drempel om deel te nemen laag is.

Dit onderwerp wordt ook besproken in onze laatste nieuwsvideo.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.