New York bitcoin

New York Times gebruikt blockchain Hyperledger tegen fake news

The New York Times is aan het experimenteren met een blockchain van Hyperledger om fake news tegen te gaan.

Gisteren is de website van The News Provenance Project live gegaan. Op deze website wordt uitgelegd hoe het Research & Development team van het dagblad deze blockchain gaat gebruiken. Het plan is om een gesloten variant van Hyperledger Fabric’s blockchain te gebruiken om de authenticiteit van foto’s te controleren.

Dit doen ze niet alleen, ze krijge hulp van het ervaren IBM Garage team. Laatst genoemde is een incubator voor dit soort nieuwe initiatieven.

Wat is het doel van dit experiment?

De website windt er geen doekjes om:

Iedereen heeft last van verkeerde online informatie. Om dit te bestrijden moeten uitgevers, platforms en mensen nieuwe manieren vinden om samen te werken.

The News Provenance Project voert experimenten uit met als doel een oplossing voor de hele industrie te bouwen, een oplossing die werkt voor grote en kleine uitgevers, open en gesloten platforms en vooral mensen.

In eerste instantie onderzoeken wij het nut van een op blockchain gebaseerd systeem, voor het opnemen en delen van metagegevens van afbeeldingen en video’s, gepubliceerd door nieuwsorganisaties. We doen ook onderzoek naar hoe gebruikers authentieke media kunnen identificeren.

Vertrouwen van consumenten terugwinnen

Het project is gericht op het bestrijden van verkeerde informatie en vervalste media. Dat is deels het welbekende fake news maar ook illegaal hergebruik van mediabestanden. Dit brengt zowel kleine als grote uitgevers schade toe.

Nieuwsconsumenten die worden bedrogen en verward … worden uiteindelijk vermoeid en apathisch voor nieuws.

De New York Times en zijn partners voeren dit jaar een proof-of-concept uit om een ​​manier te vinden om het vertrouwen in digitale bestanden te behouden. Het project heeft als doel de contextuele metadata van een nieuwsitem op te slaan op een blockchain, denk aan wanneer en waar een foto of video is gemaakt, wie deze heeft gemaakt en informatie over hoe het is bewerkt en gepubliceerd.

Het idee is om een dat deze digitale stempel van echtheid overal te verifiëren is, waar het materiaal dan ook wordt weergegeven. Dus niet alleen op nieuwswebsites maar ook op sociale media, in groepschats en in zoekresultaten.

Blijf up-to-date

Zoals het een echt journalistiek, hoogstaand medium betaamd, zal The New York Times gedurende het hele proces updates publiceren. De proof-of-concept wordt ook op de website van The News Provenance Project gedeeld.

Sasha Koren is de projectleider, zij is van plan om geregeld updates te delen. Ook al vertegenwoordigt zij The New York Times, ze verwelkomt andere nieuwsmedia die mee willen doen met open armen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.