MicroStrategy wil 400 miljoen dollar obligaties uitgeven voor aanschaf bitcoin, maar wie wil nog investeren?

Softwarebedrijf MicroStrategy kondigde gisteren aan dat ze van plan zijn om voor nog eens 400 miljoen dollar bitcoin te kopen. De schatkist van het bedrijf puilt nu al uit, deze bevat namelijk 92.079 bitcoins. In de aankondiging staat ook dat die bitcoins zullen worden bewaard bij een nieuwe dochteronderneming genaamd MacroStrategy.

Verkoop van bedrijfsobligaties

Met 400 miljoen dollar zou het bedrijf meer dan 10 duizend bitcoins kunnen kopen tegen de huidige koers. Om het geld voor de aankoop in te zamelen, keert MicroStrategy terug naar zijn trukendoos om bedrijfsobligaties te verkopen. Obligaties zijn schulden die mensen kunnen kopen, met de belofte de hoofdsom en rente terug te krijgen. In dit geval kunnen investeerders schuld kopen in MicroStrategy, die het bedrijf vervolgens zal gebruiken om meer bitcoin te kopen, waarvan het denkt dat het in waarde zal stijgen (of in ieder geval zijn waarde beter zal houden dan dollars).

Koers van MicroStrategy

Bij deze verkoop geeft MicroStrategy obligaties uit die vervallen in 2028. Bij eerdere verkopen van obligaties verkocht MicroStrategy converteerbare senior obligaties. Het grote verschil is dat converteerbare obligaties een optie hebben om ze om te zetten in MSTR-aandelen.

Wie wil nog obligaties van MicroStrategy?

De vraag blijft natuurlijk, welke investeerders staan hier achter? Zoals Bloomberg schrijft: ‘De verkoop is 23 miljoen dollar hoger dan de volledige operationele cashflow van het bedrijf sinds 2016.’ MicroStrategy, ogenschijnlijk een cloudsoftware- en analysebedrijf, lijkt een beursgenoteerd bitcoin-fonds geworden.

De aandelen van het bedrijf daalden vandaag met 3% op het nieuws en is hierdoor iets minder waard dan 470 dollar. De bestaande obligaties kregen nog grotere klappen op de obligatiemarkten en daalden met 9%. De 900 miljoen dollar aan converteerbare obligaties die ze in februari verkochten voor 101,25 is nu gedaald tot 66,62 dollar, aldus data van Morningstar.

Koers obligaties MicroStrategy

Bloomberg noemt de eerder uitgegeven obligaties (waar Microstrategy dus bitcoins van kocht) zelfs junk bonds. Een niet zo flatteuze benaming van investeringen met een groot risico.

MicroStrategy weet dat ze een risicovol spel spelen. In het gisteren ingediende document staat dat MicroStrategy 284,5 miljoen lager wordt gewaardeerd, ‘op basis van de schommelingen in de marktprijs van bitcoin tijdens het tweede kwartaal van 2021.’

Gemiddelde bitcoin onder 25 duizend USD

Dat gezegd hebbende, op papier heeft de strategie zijn vruchten afgeworpen. Volgens MicroStrategy heeft het zijn Bitcoin gekocht tegen een gemiddelde prijs van 24.450 dollar. Zelfs met de huidige dalende bitcoin koers, heeft MicroStrategy meer dan 1 miljard dollar aan niet-gerealiseerde winsten terugverdiend.

Nooit verkopen

Het sleutelwoord is niet-gerealiseerd. Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy, wil nog lang niet verkopen. Hij heeft dat herhaaldelijk duidelijk gemaakt, en benadrukte dit toen hij afgelopen weekend op het podium verscheen op de Bitcoin 2021 Conference in Miami.

Naar schatting bestaat 72% van de reserves van MicroStrategy uit bitcoin. Met een beetje fantasie zou je de aandelen MTSR zelfs kunnen omschrijven als een Bitcoin ETF.

MicroStrategy heeft zijn lot onlosmakelijk verbonden aan die van Bitcoin. Je kunt de klok er op gelijk zetten dat ze nog vaker van dit soort berichten delen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.