Oekraïne legaliseert crypto

Oekraïne wilde bitcoin al langer legaliseren, maar de president stak daar een stokje voor. Nu het parlement het wetsvoorstel goedkeurt – dat binnen de kaders van de president valt – zijn bitcoin én andere crypto legaal. Het land heeft van bitcoin nog geen wettig betaalmiddel gemaakt.

“De nieuwe wet is een extra kans voor bedrijfsontwikkeling in ons land. Buitenlandse en Oekraïense crypto-bedrijven zullen legaal kunnen opereren, en Oekraïners zullen een gemakkelijke en veilige toegang hebben tot de wereldwijde markt voor virtuele activa,” zei Mykhaylo Fedorov, minister van digitale transformatie, in een verklaring.

Al eerder afgekeurd

Het parlement heeft de nieuwe Oekraïense wet met een meerderheid van de stemmen aangenomen, aldus een officiële verklaring. Nu eindelijk met succes. De president keurde het vorige wetsvoorstel af, waardoor de wet moest worden aangepast. Het wetsvoorstel kreeg in september al de meerderheid van de stemmen, maar president Volodymyr Zelensky vetode deze beslissing van het parlement.

Hij stuurde het wetsvoorstel terug naar het Oekraïense parlement, samen met zijn suggestie om toezicht te houden op de bitcoin sector. Nu heeft het parlement zijn aanbevelingen overgenomen en het gewijzigde wetsvoorstel goedgekeurd.

Regels en handhaving

Het wetsvoorstel bevat nu eisen waar crypto bedrijven, zoals exchanges, zich aan moeten houden. Daarnaast staan er ook boetes beschreven, bedoeld voor overtredingen van de wet, naast de bepaling dat cryptocurrency’s gereguleerd moeten worden.

Oekraïne zal hierdoor in staat zijn om een legale markt voor crypto te beginnen. In het wetsvoorstel staat dat de nationale effectencommissie van Oekraïne zal optreden als de belangrijkste toezichthouder om deze regels en boetes te handhaven.

Nog geen wettig betaalmiddel

Helaas betekent dit nog niet dat bitcoin en andere cryptovaluta gebruikt worden als wettig betaalmiddel. Dit is tot nu toe nog alleen het geval in El Salvador. Al dan niet is dit een positieve ontwikkeling voor bitcoin adoptie in het land.

De oosterburen van Oekraïne, waar nu aardig wat spanningen mee zijn, timmeren ook een een weg voor bitcoin. Vorige week kwamen de Russische centrale bank en het ministerie van financiën tot een overeenkomst over het reguleren van crypto – totdat de centrale bank zich bedacht.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.