zelensky-president-oekraine standing outside

Oekraïne mist 74 miljoen euro aan belasting door crypto

De regering van Oekraïne heeft een persbericht gedeeld waarin staat dat ze 74 miljoen euro belasting hebben misgelopen door cryptobedrijven. Het gaat om een periode van 10 jaar, tussen 2013 en 2023.

Dit klinkt alsof het de schuld is van cryptobedrijven, maar Oekraïne had hun wetgeving voor crypto niet op orde, en handhaving werkt niet echt. Pas in 2022 werd een zogenaamde crypto-wet aangenomen waardoor het land belastingen kan heffen op cryptocurrency-transacties.

74 miljoen euro misgelopen in tien jaar

Wiens schuld het ook is, de getallen klinken. Woensdag deelde het Economic Security Bureau van Oekraïne dat cryptocurrency-beurzen verantwoordelijk waren voor het verlies van ongeveer 3 miljard grivna aan belastingen (ongeveer 74 miljoen euro) tussen 2013 en 2023.

Hoe komt de toezichthouder op dit enorme bedrag? Simpel, ze keken naar hoeveel Bitcoin, Ethereum en Tether Oekraïners hadden op de verschillende beurzen. Ze kwamen op een ruwe schatting van ongeveer 50 miljard euro aan BTC, ETH en USDT in die periode van 10 jaar. En uhm… daar kwam dan een getal van 74 miljoen euro uitrollen.

Andriy Pashchuk, onderdirecteur van het Bureau voor economische veiligheid, sprak met de lokale media en zei dat er verschillende perspectieven waren over hoe deze transacties moeten worden belast. ‘Het bureau zal handelen in overeenstemming met de bepalingen die door de afgevaardigden zijn aangenomen.’

Hij was van mening dat terwijl deze kwesties aanslepen, het land ‘..tientallen miljoenen aan belastingen per maand’ blijft verliezen.

Nieuwe crypto wetgeving helpt nog niet echt

In maart 2022 werd een nieuwe wet ondertekend door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Het doel was om een regelgevend kader te creëren voor cryptocurrency-transacties in het land.

Op het moment dat het wetsvoorstel werd goedgekeurd, verklaarde de regering dat ze op zoek was naar een wijziging van de burgerlijke en belastingwetten van het land om tegemoet te komen aan het nieuwe wettelijke kader. Vanaf augustus 2023 zijn dergelijke wijzigingen echter niet doorgevoerd.

Oekraïne heeft in september 2022 ook enkele kleine wijzigingen in de wetgeving aangebracht om ervoor te zorgen dat de wet in overeenstemming was met de Markets in Crypto Asset (MiCA)-regelgeving van de Europese Unie.

Volgens verschillende bronnen op social media vragen Oekraïense gebruikers zich af of ze achteraf nog belast kunnen worden, voor transacties in het afgelopen decennium. Ook wordt gezegd dat de regering de regels niet goed handhaaft, ondanks de goedgekeurde wet van 2022.

Uiteraard heeft Oekraïne wel andere dingen aan zijn hoofd, zoals de aanhoudende oorlog met Rusland. Vanaf het moment dat Rusland de grens overstak ontving Oekraïne veel donaties, waaronder 234 miljoen euro aan cryptocurrency. De overgrote meerderheid van de donaties werd gedaan in Ethereum en Bitcoin, de twee meest populaire cryptocurrency’s en de grootste qua marktkapitalisatie.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.