VN stuurt USDC crypto naar gevluchte Oekraïners via blockchain Stellar

Het UNHCR is van plan om Oekrainers die hun huis hebben moeten ontvluchten te helpen door USDC te sturen. USDC is een stablecoin die 1 dollar waard is, en deze zal worden verzonden via mobiele wallets op het Stellar netwerk.

Wat zijn UNHCR en USDC?

UNHCR staat voor United Nations High Commissioner for Refugees, zeg maar het bureau dat zich bezig houdt met vluchtelingen. Zij hebben aangekondigd om samen met de Stellar Foundation een programma te starten om vluchtelingen te helpen. Hiervoor gebruiken ze USDC.

USDC is een stablecoin die altijd 1 dollar waard is, deze is gemaakt door de Amerikaanse bedrijven Circle en Coinbase. De waarde is stabiel omdat Circle voor elke uitstaande USDC of 1 dollar in kas heeft, of hiervoor kortlopende Amerikaanse obligaties bij zich houdt. USDC heeft geen eigen blockchain, maar kan gebruikt worden op de blockchains van verschillende cryptoprojecten zoals Ethereum en dus ook Stellar.

MoneyGram zorgt voor fiat

Het vluchtelingenbureau van de VN neemt de logistiek en de uitvoer op zich. Zij zullen ervoor zorgen dat vluchtende Oekraïners USDC ontvangen.

Oekraïners kunnen deze USDC vervolgens inwisselen voor euro’s, dollars of andere valuta’s op MoneyGram-locaties over de hele wereld. Dat komt door de samenwerking tussen Stellar en MoneyGram. In Oekraïne heeft MoneyGram 4.500 vestigingen die kunnen worden gebruikt om geld in te wisselen.

Voordelen van blockchain

Het gebruik van USDC op Stellar is bedoeld om ontheemden te helpen sneller aan geld te komen en tegelijkertijd het risico op diefstal of verlies terwijl ze onderweg zijn te verkleinen. Karolina Lindholm Billing vertegenwoordigt UNHCR in Oekraïne en ze zegt dat snelheid van essentieel belang is bij humanitaire actie.

‘UNHCR werkt al jaren samen met de technologiesector, die een cruciale rol heeft gespeeld bij het helpen van ons om te innoveren om sneller hulp te bieden, aangezien snelheid van essentieel belang is bij humanitaire actie.’

Het UNHCR-programma wordt gelanceerd samen met de Stellar Development Foundation en wordt getest in de Oekraïense steden Kiev, Lviv en Vinnytsia. Het programma wordt in de toekomst uitgerold naar andere regio’s.

Om geld te ontvangen, moeten mensen een crypto wallet app downloaden genaamd Vibrant. De Verenigde Naties stuurt USDC naar deze wallets, die vervolgens weer kunnen worden ingewisseld bij MoneyGram.

Stellar heeft de Stellar Aid Assist uitgerold. Onderstaande advertentie staat nu in The New York Times.

Geld voor basisbehoeften

Het geld zal humanitaire hulp bieden aan enkele van de mensen die het meest getroffen en kwetsbaar zijn door de oorlog, om hen te helpen voorzien in basisbehoeften zoals huur van accommodatie, voedsel, medische zorg en verwarming in de winter.

Het programma van de VN is de afgelopen zes maanden getest en zal naar verwachting begin 2023 worden uitgebreid om meer door oorlog getroffen mensen in Oekraïne en vluchtelingen uit Oekraïne te bereiken. De proeffase van het project is specifiek ontworpen voor Oekraïne, maar kan wereldwijd worden toegepast.

UNHCR heeft in 2016 voor het eerst interventies uitgevoerd door geld te geven. Sindsdien hebben ze voor 5 miljard dollar aan hulp verzonden aan zo’n 35 miljoen mensen in 100 landen. Dit is voor het eerst dat blockchain toegepast wordt om geld te verspreiden.

Het is niet bekend hoeveel USDC ze willen verspreiden in Oekraïne en hoe iemand hiervoor in aanmerking kan komen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.