‘Oekraïne van plan om wettelijke eisen te stellen aan crypto exchanges’

Yulia Parkhomenko, een top Oekraïense toezichthouder, vertelde The Block dat ze wettelijke eigen willen stellen aan exchanges. Hierdoor willen zij de toegang tot crypto beperken voor Russische (en Belarussische) burgers.

Mykhailo Fedorov, vice-premier en minister van digitale transformatie van Oekraïne, vroeg gisteren om de hulp van grote exchanges. “Het is van cruciaal belang om niet alleen de adressen te bevriezen die gelinkt zijn aan Russische en Wit-Russische politici, maar ook om gewone gebruikers te saboteren.”

‘Dit kan niet zonder een wettelijke eis’

Federov kreeg al snel antwoord van grote exchanges als Binance en Kraken. Zij konden hem niet helpen. Binance vertelde Reuters dat het “niet van plan was om eenzijdig de rekeningen van miljoenen onschuldige gebruikers te bevriezen”.

Ook de CEO van Kraken stemde (nog) niet in met zijn plan. “Ik begrijp de beweegredenen voor dit verzoek, maar ondanks mijn diepe respect voor het Oekraïense volk, kan Kraken de rekeningen van onze Russische klanten niet bevriezen zonder een wettelijke eis om dit te doen”, aldus Jesse Powell

Hij voegde er wel aan toe dat “Russen zich ervan bewust moeten zijn dat een dergelijke eis ophanden kan zijn.”

DMarket weigert wel Russen en Belarussen

Het verzoek van Federov is niet voor niets geweest. Een Oekraïense markt gaf gehoor aan zijn vraag. “De in Oekraïne geboren startup DMarket verbreekt alle relaties met Rusland en Wit-Rusland als gevolg van de inval in Oekraïne”, aldus het twitteraccount van DMarket.

Het nam een viertal maatregelen om de fondsen van Russen en Belarussen te bevriezen. De eerste maatregel is om de registratie op het platform te weigeren voor gebruikers uit Rusland en Wit-Rusland. Ten tweede worden accounts van eerder geregistreerde gebruikers uit deze gebieden bevroren. Op de derde plaats worden activa op gebruikersaccounts gehouden, maar de toegang is beperkt. En als laatste wordt de Russische Roebel verwijderd van het platform.

‘Dit is een noodzakelijke maatregel’

Ook al weigeren Binance en Kraken op de eerste plaats; Oekraïne weet nu wat het te doen staat. Er is dus een wettelijke eis nodig is om de fondsen te bevriezen. Yulia Parkhomenko, hoofd van de expertgroep voor virtuele activa van het Oekraïense ministerie van Digitale Transformatie, vertelt aan The Block dat het land nu juridische eisen gaat stellen. “Dit is een noodzakelijke maatregel. Er is geen manier om te identificeren wie de oorlog financiert en wie niet.”

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.