Omzet bitcoin miners voor het eerst sinds 2020 hoger dan ethereum miners

Voor het eerst sinds december 2020 is de omzet van bitcoin miners weer eens hoger dan die van de concurrentie bij ethereum. In juni haalden de bitcoin miners collectief 633 miljoen euro op, terwijl de omzet van de ethereum miners slechts 521 miljoen euro betrof.

Slechtste maand van 2022

De maand juni heeft zich voor ethereum miners in ieder geval bewezen als de slechtste maand van 2022. In het jaar 2021 schoten de maandomzetten nog geregeld boven de 1 miljard euro uit. Daar is inmiddels geen sprake meer van en de onderstaande grafiek van The Block vat dat goed samen. Tijdens de bullrun van 2020 en 2021 heeft de wereldwijde mining-industrie een enorme boost gehad. Inmiddels dienen zich echter zwaardere tijden aan.

De komende periode wordt vooral een test voor de miners die de afgelopen maanden niet zorgvuldig te werk zijn gegaan. Wat je vaak ziet in een bullrun is dat mensen optimistisch worden en de risico’s niet meer zien. Niet alleen bij handelaren, maar ook bij miners die bijvoorbeeld ongunstige energiecontracten afsluiten waarmee ze zichzelf nu in de voet schieten. Verschillende bitcoin miners hebben om meerdere redenen bijvoorbeeld al hun bitcoin-reserves moeten verkopen.

Bitcoin mining schiet ethereum mining voorbij

Ondanks alle zwakte op de markt valt er voor de bitcoin maximalisten een klein feestje te vieren. Voor het eerst sinds december 2020 is de omzet van bitcoin miners namelijk weer eens groter dan die van ethereum miners. Dat lijkt met name te maken te hebben met het feit dat de activiteit in de DeFi-wereld compleet is weggevallen en ook NFTs even niet zo populair meer zijn. Dan blijft er ineens weinig over op ethereum, wat je ook terugziet in de relatief lage transactiekosten van 1,49 euro per transactie. Het laagste niveau sinds 2020.

Behalve de kleine overwinning vanwege het feit dat bitcoin mining de afgelopen maand meer opbracht dan ethereum mining, is er juist weinig te vieren voor bitcoin. De omzet voor de miners viel ten opzichte van de maand mei namelijk gewoon met 26 procent omlaag. Ook ten opzichte van juni 2021 noteren de bitcoin miners een terugval van ongeveer 20 procent.

Waarom staan de omzetten van miners onder druk?

De reden dat de omzetten van miners van zowel bitcoin als ether onder druk staan is simpel. Om de totale omzet van miners over een bepaalde periode te berekenen, pak je simpelweg het aantal verdiende coins en vermenigvuldig je die met de koers op dat moment. De omzetdalingen zijn dus direct verbonden aan de prestaties van de bitcoin- en ethereum koers. Zodra die weer herstellen, zullen ook de omzetten van de miners de lucht in gaan.

Tot die tijd moeten de partijen die daartoe de mogelijkheden hebben de adem inhouden en zo voorzichtig mogelijk te werk gaan. Niemand kan immers met zekerheid zeggen hoelang we het nog met deze marktomstandigheden moeten doen. De Amerikaanse Federal Reserve doet er momenteel alles aan om de inflatie te bevechten en tot nu toe gaat dat ten koste van bitcoin en andere risico-assets. Zodra de economie begint te wankelen, is de kans aanwezig dat de Federal Reserve zijn koers wijzigt. Daar is met een Amerikaanse werkloosheid van 3,6 procent echter nog geen sprake van.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.