Onderzoek: 78% van alle bitcoin miners gebruikt duurzame energie
Een nieuw onderzoek van CoinShares wijst uit dat minimaal driekwart van de miners duurzame energie gebruikt.
Een veelgehoorde kritiek op bitcoin is dat het netwerk energieverslindend is. En dit leidt tot een hoge Co2 uitstoot. Volgens critici kan bitcoin er zelfs eigenhandig voor zorgen dat de temperatuur op aarde met 2ºC toeneemt.
Minen met groene stroom
Het klopt dat het mining algoritme veel energie verbruikt. Maar volgens het onderzoek is bitcoin een van de schoonste industrieën ter wereld. Bitcoin miners gebruiken voor 77,6 procent duurzame energie. Het wereldwijde gemiddelde van alle andere industrieën samen is 18,2 procent.
Christopher Bendiksen, hoofd onderzoek van CoinShares betoogt dat bitcoin mining zelfs de ontwikkeling van duurzame energieopwekking stimuleert: “Mining is niets meer dan een kosten-baten analyse. Miners gaan naar plekken waar de energie het goedkoopst is, anders is het niet rendabel.”
1/ @CoinSharesCo just published the latest update in our #bitcoin mining research series: https://t.co/jt3yMELA8b
If you read no further, we show that #bitcoin mining is predominantly powered by #renewables, with a lower bound of 78% renewables penetration vs the 18% global avg. https://t.co/LzOTwRoxkC
— Christopher Bendiksen (@C_Bendiksen) 29 november 2018
China heeft overproductie
Naar schatting bevinden meer dan 60 procent van alle miners zich in China. De onderzoekers hebben gekeken naar de correlatie tussen waar de miners zitten en de overproductie van duurzame energie.
Over die overproductie van duurzame energie: een goed voorbeeld hiervan is Duitsland. Ons buurland heeft op goede dagen overproductie door zonne-energie, dat betekent dat zij meer produceren dan gebruiken. Deze overproductie moet ergens naar toe, anders klapt het energienetwerk. Grote Nederlandse (staal)bedrijven nemen deze energie maar al te graag over, ze krijgen namelijk een beloning om het probleem van overcapaciteit te verhelpen. Dit leidt tot de gekke situatie waarbij de machines draaien, niks produceren maar toch winstgevend zijn.
Weer terug naar China: Chinese mijnwerkers bevinden zich voornamelijk in een handjevol provincies: 80 procent zit in Sichuan, de rest is verdeeld over Yunnan, Guizhou, Tibet, Xinjiang en Heilongjiang. Deze locaties zijn niet willekeurig.
Deze provincies hebben namelijk lage elektriciteitskosten, snel internet, en in het geval van de noordelijke regio’s, lage temperaturen waardoor er niet in koeling geïnvesteerd hoeft te worden. Die lage elektriciteitskosten komt omdat duurzame energie in deze regionen een overproductie van 30 procent hebben.
De correlatie is volgens het onderzoek glashelder. Miners kiezen die Chinese provincies uit omdat een meerderheid van de energie duurzaam is én er sprake is van overproductie.
Miners buiten China volgen eigenlijk dezelfde redenatie, De meeste grootschalige miners bevinden zich in de koudere, duurzamere Amerikaanse en Canadese staten (zoals Washington State, Oregon, British Columbia, Quebec, in de staat New York) en in Europese landen zoals Noorwegen, Zweden, IJsland en Georgië.
Bitcoin mining juist goed voor duurzame energie
Het onderzoek concludeert met het gedachte-experiment dat mining juist een stimulans kan zijn voor meer duurzame energie. Is er een plek op de wereld waar goedkope, duurzame energie opgewekt wordt? Geheid dat miners daar naar toe gaan en wordt de vraag naar deze duurzame energie alleen maar groter.
Wil je het onderzoek zelf doornemen? Of op zoek naar een cijfermatige onderbouwing van zijn stellingen? Dat kan hier.