Onderzoek: Bitcoin kan Visa en Mastercard binnen tien jaar overtreffen

Bitcoin kan binnen tien jaar wereldwijde betaalnetwerken zoals Visa, MasterCard en Paypal overtreffen. Dat is de conclusie van een onderzoek van software start-up DataLight, gepubliceerd op dinsdag 2 april. In het onderzoek vergelijkt DataLight de groei van Visa, Mastercard en PayPal met de groei van bitcoin. Als bitcoin zijn huidige groei doorzet, kan het de concurrentie binnen tien jaar verslaan.

In het rapport besteedt DataLight onder andere aandacht aan de groei van bitcoin in de afgelopen tien jaar: ‘In slechts tien jaar tijd is bitcoin erin geslaagd om te concurreren met de grote spelers in de betaalindustrie. De ontwikkeling van bitcoin vindt exponentieel plaats,’ zo luidt de conclusie van het onderzoek.

‘Als bitcoin in hetzelfde tempo blijft ontwikkelen, zal het binnen tien jaar alle concurrentie overtreffen.’

Meer nodes en lagere transactiekosten

DataLight maakt deze conclusie op basis van de technische fundamenten van bitcoin. Zo heeft bitcoin bijvoorbeeld meer nodes dan Visa, Mastercard en PayPal. Nodes zijn computers op het netwerk die transacties controleren. Naast nodes heb je op het bitcoin netwerk ook miners, dat zijn computers die transacties verwerken in transactieblokken. Bitcoin heeft momenteel ongeveer 10.000 actieve nodes, in vergelijking met de 119 datacenters van Visa.

Eigenlijk is dat ook logisch: bitcoin is bedoeld als decentraal betaalsysteem. Dat houdt in dat er geen sprake is van één centrale partij die de controle heeft over alle transacties, maar dat het systeem in stand wordt gehouden door de gebruikers zelf.

Ook zijn de transactiekosten voor bitcoin op het moment van het onderzoek lager dan die van Visa of Mastercard. Een belangrijke kanttekening is wel dat de transactiekosten van bitcoin afhankelijk zijn van de drukte op het netwerk. Maar nieuwe toepassingen zoals het Lightning Network kunnen daar mogelijk verandering in brengen. Bij het Lightning Network wordt het transactienetwerk van bitcoin namelijk minder belast, waardoor transactiekosten laag kunnen blijven.

Maar nog wel minder gebruikers

Volgens DataLight is er voor bitcoin nog wel werk aan de winkel. Bitcoin heeft namelijk nog steeds minder gebruikers dan Visa of Mastercard. Uit het onderzoek blijkt dat er op dit moment ongeveer 25 miljoen actieve bitcoin wallets zijn. Dat terwijl er op dit moment 5,3 miljard creditcards van Visa en Mastercard in omloop zijn. Wat dat betreft heeft bitcoin nog een lange weg te gaan.

Maar volgens DataLight is het helemaal niet onlogisch dat bitcoin dat aantal ook ooit gaat halen. Bitcoin bestaat namelijk nog maar tien jaar, en staat wat dat betreft nog steeds in de kinderschoenen. Visa en Mastercard begonnen in de jaren ’50 en ’60, en PayPal is opgericht in 1998.

Wil je het rapport zelf teruglezen? Dat kan hier.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Gaat niet gebeuren sorry BTC te te langzaam. Deze rol gaat XRP vervullen. BTC prima voor waarde opslag maar niet voor transacties te langzaam en te weinig liquiditeit.

    4 april 2019
  • Waarom 10 jaar wachten als het nu al kan…….XRP!

    7 april 2019