Onderzoek Harvard moedigt overheden aan Bitcoin vast te houden

Als de slimste koppen ter aarde iets zeggen, dan moet het wel waar zijn toch? Toch? Een paper van een vijfdejaars promovendus aan Harvard adviseert Centrale Banken om Bitcoin in hun reserves aan te houden. Hiermee kunnen ze risico’s op sancties af dekken.

Sancties omzeilen met crypto

Mathew Ferranti, een promovendus, publiceerde een artikel dat voor enige opschudding zorgde onder Bitcoin-enthousiastelingen, omdat het regeringen opriep om Bitcoin toe te voegen als onderdeel van hun reserves.

Hij schreef de paper genaamd “Hedging Sanctions Risk: Cryptocurrency in Central Bank Reserves.”

Het gebruik van cryptocurrency’s om sancties te omzeilen is de laatste tijd een verhit onderwerp van discussie geweest. Dit speelde al in landen als Iran, Venezuela en andere landen waar het Westen een hekel aan heeft.

Rusland kijkt ook naar crypto

Maar nadat Rusland buurland Oekraïne binnenviel, werd het land van Poetin afgesloten van internationale monetaire lijnen. In de dagen na de invasie hebben westerse landen economische en financiële sancties opgelegd aan Rusland, volgens verschillende analyses heeft dit ervoor gezorgd dat de Russische economie met 6% zou kunnen krimpen.

Sindsdien hebben de Russische centrale bank en het ministerie van Financiën aangekondigd dat ze zich zullen wenden tot virtuele valuta om grensoverschrijdende transacties te vergemakkelijken. Ze gaan zelfs zo ver dat Rusland een eigen crypto-exchange wil openen.

Centrale partijen struikelblok

In de paper staat echter dat decentralisatie van groot belang is, wil men crypto gebruiken om sancties te omzeilen. Of andersom: centralisatie kan een struikelblok zijn.

In maart gaven Coinbase, Gemini en Binance toe aan de eisen van Amerika om alle transacties waarbij gesanctioneerde Russische personen of entiteiten betrokken waren, te melden.

Ferranti’s paper ging niet in op de effectiviteit van sancties, maar merkt op dat ze een aantal onbedoelde gevolgen kunnen hebben, zoals het kwetsen van de bevolking van het land dat je sancties oplegt. Ga maar na, het is niet Poetin die minder te eten heeft, het is de Russische bevolking die hieronder te leiden heeft.

El Salvador heeft 3000 Bitcoin

Op dit moment heeft alleen El Salvador bijna drieduizend Bitcoin op zijn balans staan. Het Midden-Amerikaanse land heeft met veel sancties te maken, voornamelijk van de VS. Ambtenaren en entiteiten te maken kregen met strenge embargo’s.

Het maakt het extra lastig dat de Amerikaanse dollar, voordat Bitcoin werd aangenomen, het enige wettelijke betaalmiddel was in El Salvador. Zo was het land en zijn bevolking volledig onderworpen aan de keuzes van de Amerikaanse Centrale Bank.

Goud of Bitcoin? Allebei natuurlijk!

Ferranti’s paper merkt op dat gesanctioneerde landen hun vertrouwen in goud stellen in plaats van zich tot Bitcoin te wenden. Hij haalt de piek van Golfstaten aan die goud opstapelen, maar merkt op dat je niet zomaar kunt beslissen en 100 miljard dollar aan goud kunt kopen. Daarom kopen sommige landen goud op een langzamer tempo dan anderen.

Volgens Ferranti zal de ideale combinatie zijn om beide activa te hebben ten behoeve van diversificatie. Toch zegt Ferranti dat als Centrale Banken moeten kiezen, goud logischer is dan Bitcoin. Hij zegt dat de waarde van goud nou eenmaal minder volatiel is dan de Bitcoin koers.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.