5 jaar cel voor ex-vriend Cryptoqueen OneCoin

Gilbert Armenta heeft een gevangenisstraf van 5 jaar gekregen vanwege het witwassen van 300 miljoen dollar van investeerders van OneCoin. De scam werd geleid door zijn ex Ruja Ignatova, beter bekend als Cryptoqueen.

De Bulgaarse Ignatova staat op de lijst tien meest gezochte criminelen van de FBI. Ze is al jaren op de vlucht, en voor het laatst gezien in 2017 in Griekenland. Er zijn ook geruchten dat ze niet meer leeft, of dat ze haar uiterlijk tot het onherkenbare aan toe heeft laten aanpassen.

Armenta krijgt vijf jaar in plaats van zeven

Volgens een artikel van Bloomberg Law heeft een Amerikaanse rechter Armenta veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens het witwassen van 300 miljoen dollar aan opbrengsten uit de OneCoin-scam. In totaal heeft OneCoim voor meer dan 4 miljard dollar gestolen van investeerders.

In de initiële aanklacht werd 7 jaar gevangenisstraf geëist tegen Gilbert Armenta. Hij pleitte echter schuldig aan het witwassen van geld, afpersing en het plegen van bankfraude in 2018, vandaar de strafvermindering.

Armenta’s advocaat beweerde dat zijn cliënt geen gewelddadig persoon is, en dat zijn problemen voortkwamen uit het ongeluk een romantische relatie aan te gaan met de Cryptoqueen. Vermoedelijk ‘boorde ze zijn appartement binnen en huurde een stel in om naast hem te wonen en hem te bewaken’.

Wat is OneCoin ook alweer?

OneCoin werd in 2014 opgericht, het verdienmodel was het verkopen van educatieve cryptocurrency-handelspakketten aan leden. Leden van OneCoin ontvangen commissies voor het werven van anderen om pakketten te kopen.

De belofte was dat leden commissie ontvingen bij het werven van nieuwe leden. De leden aan de top van de piramide streken echter veruit de meeste commissie op.

Wat dat betreft, lijkt het op de cryptovariant van multi-level marketing (MLM).

Volgens de rechtbank heeft deze lijkt deze MLM de snelle groei van het OneCoin-ledennetwerk te hebben beïnvloed. Op een gegeven moment claimde OneCoin meer dan 3 miljoen leden te hebben, verspreid over de hele wereld.

Maar het bleek allemaal een grote leugen te zijn. Ignatov en consorten beweerden namelijk dat de crypto van OneCoin gemined en beheerd worden door het OneCoin bedrijf. In werkelijkheid werd de cryptocurrency niet gemined. Bovendien beweerde OneCoin een private blockchain te gebruiken, maar volgens onderzoek bleek dat OneCOin helemaal geen blockchain gebruikte.

Ondanks verschillende waarschuwingen uit de crypto-industrie en overheidsinstellingen bleef OneCoin mateloos populair. De token steeg van 0,50 euro naar 29,50 euro in 2019. Hoewel het strafproces al maanden liep, werd de website pas eind 2019 definitief offline gehaald.

Grootste scam ooit?

De Amerikaanse regering schatte de waarde van de scam van OneCoin op 4 miljard dollar, maar journalist Jamie Bartlett heeft documenten ontdekt die aantonen dat OneCoin veel meer heeft binnengeharkt. Die 4 miljard dollar lijkt namelijk per continent te zijn.

De laatste berekeningen tonen aan dat OneCoin meer heeft verdiend, dan de 19,4 miljard dollar die slachtoffers van Bernie Madoff zijn verloren. Mocht dit kloppen, dan is OneCoin de grootste financiële scam ooit.

Alle kopstukken zijn inmiddels gearresteerd behalve de Cryptoqueen zelf. Ruja Ignatova is nog op vrije voeten, en de BBC maakte een paar jaar geleden een indrukwekkende podcastserie over de zoektocht naar haar.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.