Ontworpen in Nederland: Verdien IOTA met opladen auto in daluren

Het Nederlandse ElaadNL heeft een Proof of Concept (PoC) om het energieverbruik op slimme netten te balanceren. Dat doen ze met technologie van IOTA, bekend van hun gelijknamige cryptocurrency.

Verdien tokens door slimmer om te gaan met energie

Dit doen ze niet alleen, het PoC is in hun testlaboratorium in Arnhem ontwikkeld met netbeheerder Enexis. Laadgegevens worden via de IOTA Tangle gedeeld, hierdoor kunnen  oplaadapparaten autonoom beslissen welke bijdrage ze leveren aan de belasting van het net.

Hier staat ook een kleine vergoeding tegenover, namelijk IOTA-tokens. Door elektrische voertuigen op een lagere snelheid of tijdens daluren te laden, verdienen de laadstations een kleine vergoeding.

In deze PoC worden alle slimme apparaten die aangesloten zijn op een bepaald deel van het elektriciteitsnet met elkaar verbonden, samen met een transformator die energie levert. Als een of meer van deze slimme apparaten hun energieverbruik verlagen, ontvangen ze een IOTA-token, aldus de aankondiging van ElaadNL.

Harm van den Brink van ElaadNL gaat verder: “Deze PoC toont een mogelijk toekomstig elektriciteitssysteem, waarbij energie wordt gedeeld door buren, gedecentraliseerde delen van de samenleving zijn dan in staat om vraag en aanbod (in de energiebehoefte) op elkaar af te stemmen. We gebruiken ons elektriciteitsnet op een totaal andere manier dan 50 jaar geleden, we gingen van alleen verbruiken naar ook energie produceren. ”

Wie zijn ElaadNL en IOTA

Stichting ElaadNL is een initiatief van Nederlandse netbeheerders, zij hebben de basis gelegd voor een publieke laadinfrastructuur in Nederland. Ze bestaan tien jaar en hebben al meer dan drieduizend laadpalen geplaatst. Hun missie is om te helpen aan een electriciteitsnet, waarbij door slimme technieken een toekomstige overschot aan stroom slim wordt ingezet. Bijvoorbeeld midden in de nacht als het hard waait en er eigenlijk weinig vraag naar stroom is. Of in de middag als de kracht van de zon het grootst is.

De IOTA Foundation is een non-profitorganisatie die zich toelegt op het ontwikkelen van oplossingen voor IoT. De totale waarde van de bijbehorende munt is meer dan 750 miljoen dollar, aldus coinmarketcap.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.