Ook USDT verliest waarde: is dit het einde van stablecoins?

Het is een grote puinzooi aan het worden met stablecoins. USDT koppelt zich na UST ook los. Op het moment van schrijven is de koers van USDT al 6% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daarnaast vertoont de stablecoin van Binance (BUSD) ook zwakte.

Waar het allemaal begon

Het is een schrik voor de cryptomarkt; stablecoins die zich om de beurt loskoppelen van de dollar. Het begon afgelopen dagen met UST, die na een kleine loskoppeling volledig het vertrouwen verloor van de markt. Op dit moment zweeft de prijs van Terra’s stablecoin rond de 0,50 dollar. Dit is nog steeds een 100% stijging van het laagtepunt.

UST/USD

De schok werd erg groot toen USDT zich gisteren langzaam loskoppelde. We zagen ongeveer hetzelfde gebeuren als UST; een kleine loskoppeling om vervolgens een flinke duik te maken. De koers van USDT is inmiddels 6% gedaald tegenover de dollar.

USDT verliest waarde

Het vertrouwen in een stablecoin is belangrijk. Wanneer de dollar-coins zich niet gelijk kunnen houden met de Amerikaanse dollar, valt de complete use case weg, waardoor de munt waardeloos wordt. USDT zou dus nog grotere klappen kunnen krijgen. In onderstaande grafiek zie je de grotere reactie na de kleine loskoppeling van gisteren.

USDT/USD

Nieuwe stablecoin van Tron faalt

Deze loskoppeling gebeurt nu met veel meer stablecoins. Zo ook de nieuwe stablecoin van de Tron community (USDD). De werking van deze stablecoin leek al erg veel op UST van Terra, en dat blijkt ook nu de coin zich zeer volatiel opstelt. De coin lijkt juist de koers aan te willen houden van USDT. Dit is een kwalijke zaak, aangezien deze niet meer gelijk loopt met de dollar.

In onderstaande grafiek is te zien dat de koers van USDD in eerste instantie niet echt stabiel was, maar zich nu stabiel probeert te houden met USDT.

USDD/USDT

Kunnen we stablecoins nog vertrouwen?

De enige stablecoin die zich op dit moment redelijk sterk houdt is de stablecoin van Circle (USDC). We mogen blij zijn dat er nog minimaal één ‘veilige’ haven is om bitcoin om te zetten in dollars. Voor hoelang dit goed zal gaan is helaas niet te zeggen. Het is aannemelijker dat mensen hun crypto om zullen zetten naar echte dollars of euro’s, in plaats van stablecoins.

In onderstaande grafiek is te zien dat USDC zich nog groot houdt, maar wel een minimale afwijking heeft gehad van 0,3%. Gedurende de dag is het hopen dat deze coin wel nog stabiel blijft, want we kunnen blijkbaar niet rekenen op de andere grote stablecoins.

USDC/USD

BUSD ook tekenen van zwakte

Helaas kunnen we ook niet meer vertrouwen op de stablecoin van Binance. In de uur-grafiek van BUSD zitten al afwijkingen zo groot als 2%. Zoals ik al eerder benoemde is het te verwachten dat mensen hun fondsen eerder verplaatsen naar de échte euro en de échte dollar. Dit is ook aan te raden, want hoe sterk de stablecoin markt zich afgelopen jaren hield; daar is nog weinig van over.

BUSD/USD
Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Hoe kun je panieek zaaien for dummies?

    14 mei 2022

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.