Op Zwitserse aandelenbeurs handelen in bitcoin

Een unicum: In Zwitserland is het nu mogelijk om cryptopakketten op de beurs te verhandelen. Producten die op de beurs verhandeld kunnen worden, worden ook wel ETP’s genoemd (niet verwarren met ETF). Dat vergt natuurlijk wel wat nuance en uitleg.

Volgens The Financial Times heeft de grootste, Zwitserse effectenbeurs Six toestemming gegeven voor de ETP. Deze ETP wordt de Amun Crypto ETP genoemd en heeft als symbool HODL. Vanaf volgende week kan hiermee gehandeld worden.

De ETP is dus vernoemd naar Amun. Dit is een bedrijf uit Londen, gespecialiseerd in het indexeren van cryptocurrency’s. De door hun gebouwde index houdt de vijf grootste cryptocurrency’s bij: Bitcoin, Ripple, Ether, Litecoin en Bitcoin Cash (misschien). Op de Swiss Exchange (SIX) wordt deze ticker HODL5 genoemd.

Cryptoklimaat van Zwitserland

Europa loopt voorop als het gaat om reguleringen in de cryptowereld. Naast Malta is ook Zwitserland een gunstig land om een cryptocurrency gerelateerde onderneming te vestigen. Zo wordt het dorpje Zug, ook wel Crypto Valley genoemd, gebruikt als vestigingsplaats door The Ethereum Foundation, Shapeshift, Tezos, Cardano, Xapo en nog 600 andere crypto bedrijven. Amun AG wordt een van deze bedrijven.

En de beurs?

De Zwitserse beurs SIX heeft een kapitaal van ongeveer 1.600 miljard dollar en is daarmee de op drie na grootste aandelenbeurs van Europa. Traditionele investeerders kunnen nu dus de crypto-markt betreden. Daarnaast is SIX ook bezig met het lanceren van een eigen op blockchain gebaseerde handelsplatform: SIX Digital Exchange.

Over Amun

Amun AG is een dochteronderneming van het Britse fintech bedrijf Amun Technologies. Ze hebben gekozen voor de Zwitserse beurs, omdat de wet- en regelgeving het meest gunstig is in Zwitserland. De beheerder van het Amun AG index, MVIS Indices, is onderdeel van VanEck Associates corp.

Delen:

Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BTC Direct. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij de Telegraaf, Marketingfacts, Satoshi Radio, Frankwatching en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • І am trᥙly tһankful to the оwner of this site
    who has shared this great piece of wrіting at ɑt
    this pⅼace.

    23 februari 2019