Meer bitcoin en ethereum zorgen voor volgende opleving DeFi

Decentralized Finance (DeFi) nam in de zomer de cryptowereld tijdelijk over. Maar DeFi koelde af na september en kent sindsdien zijn plek weer door de stijgingen van bitcoin en ethereum.

In dit artikel bekijken we de snelle opkomst van DeFi-tokens en de huidige staat van de marktkapitalisatie en het gebruik van DeFi.

DeFi sinds 2018

Hoewel het lijkt alsof het van de ene op de andere dag opdook, bestaat DeFi al jaren. In 2018 zorgden vroege projecten zoals MakerDAO (MKR) en 0x (ZRX) voor een DeFi-marktkapitalisatie van meer dan 5 miljard dollar. Maar die eerste, aanvankelijke DeFi-stijging werd totaal weggeblazen door de run van deze zomer, waarin veel nieuwe projecten snel werden gelanceerd.

Marketcap van DeFi vanaf 2018

Compound begon

De recente stijging van DeFi begon in juni door de lancering van het COMP-governance-token van Compound-protocol. De lancering van COMP zorgde voor de opkomst van gedecentraliseerde leningen, die als eerste brandstof dienden voor de stijging van DeFi. Met Compound kunnen gebruikers cryptocurrency zoals ETH, DAI en USDC lenen met crypto als onderpand. Het stelt gebruikers ook in staat om hun cryptoassets uit te lenen en opbrengst te verdienen, wat een hoeksteen is geworden van DeFi-investeringen. Naast Compound is het Aave-protocol uitgegroeid tot een van de grootste gedecentraliseerde uitleenplatforms van DeFi. Aave lanceerde oorspronkelijk het LEND-token, dat ze onlangs hebben overgezet naar het AAVE-token.

In navolging van COMP lanceerden vele andere DeFi-applicaties governance-tokens in de zomer van 2020. Yearn.finance, een applicatie die automatisch het geld van de gebruiker investeert in de hoogst renderende gedecentraliseerde kredietmarkten, lanceerde half juli het YFI-governance-token. YFI werd gelanceerd via gestimuleerde liquiditeitspools die een populaire manier zijn geworden om DeFi-tokens te lanceren. YFI bereikte eind augustus een marktkapitalisatie van meer dan 1 miljard dollar.

Uniswap laat sporen achter

De marktkapitalisatie van DeFi piekte op 18 september, kort na de lancering van Uniswaps UNI-governance-token. Uniswap, de grootste op Ethereum gebaseerde gedecentraliseerde beurs, was de motor achter DeFi-manie. Met Uniswap kan iedereen een nieuw tokenpaar maken en onmiddellijk beginnen met handelen met behulp van gedecentraliseerde liquiditeitspools, waardoor nieuwe DeFi-tokens snel kunnen worden gelanceerd en geschaald. Het handelsvolume van Uniswap steeg van ongeveer 1 miljoen dollar per dag begin juni tot bijna 1 miljard dollar per dag begin september.

UNI werd gelanceerd als een airdrop om vroege Uniswap-gebruikers en liquiditeitsverschaffers te belonen. Vanwege de plotselinge lancering katapulteerde UNI vrijwel onmiddellijk DeFi-marktkapitalisatie naar een nieuw record. Maar kort daarna leek de zeepbel te barsten. Nieuwe UNI-ontvangers begonnen hun tokens massaal te verkopen, waardoor de prijs van UNI daalde van bijna 7 dollar naar een dieptepunt van minder dan 2 dollar. Bovendien leidde een reeks exploits en hacks tot grote verliezen, waardoor er meer lucht uit de sector werd gehaald.

Marketcap van DeFi vanaf zomer 2020

Totale waarde

Maar de totale waarde van de DeFi markt begint zich te herstellen. Na het bereiken van een tijdelijk dieptepunt op 4 november, is de marktkapitalisatie van DeFi teruggekeerd naar het niveau van eind september na een sterke stijging van zowel de bitcoin als de ethereum koers. Als BTC en ETH blijven stijgen, kan DeFi hier zeker van profiteren.

In september piekte niet alleen de marktkapitalisatie, maar ook het DeFi gebruik, gemeten aan de hand van dagelijkse actieve adressen. Na de eerste airdrop waren er op 17 september meer dan 176.000 UNI-adressen actief, verreweg het grootste aantal in de geschiedenis van DeFi. Maar sindsdien zijn de dagelijkse actieve adressen van UNI snel afgenomen en afgevlakt met ongeveer 5K per dag.

Aantal actieve DeFi adressen

De data van UNI verpest bovenstaande grafiek eigenlijk. Als we UNI verwijderen dan zie je dat andere DeFi-tokens opnieuw worden gebruikt. Exclusief UNI piekte het totale aantal actieve adressen begin september nog steeds, voornamelijk als gevolg van de opkomst en ondergang van SushiSwap (SUSHI).

Aantal actieve DeFi adressen zonder UNI

Ontmoet je Maker

MakerDAO en MKR groeien ook sinds oktober. Actieve MKR-adressen bereikten op 4 oktober een recordhoogte van 2.281 en op 10 november weer boven de 2.000. MakerDAO bereikte onlangs een nieuw record van meer dan 2,3 miljard dollar aan totale waarde vergrendeld en passeerde begin november de grens van 2 miljard dollar. En DAI, de gedecentraliseerde stablecoin uitgegeven door MakerDAO, bereikte afgelopen week ook een mijlpaal door voor het eerst een voorraad van 1 miljard te hebben.

Na het grootste deel van oktober te hebben ondergedompeld, hebben de actieve adressen van YFI enkele tekenen van leven getoond. Er waren 2996 actieve YFI-adressen op 7 november, het vierde hoogste dagelijkse totaal sinds de lancering. YFI-actieve adressen bereikten ook de 2.000 op 10 november.

Conclusie

Na het dieptepunt in oktober, lijkt DeFi aan het begin van een heropleving te staan. Gebruikstrends laten zien dat de activiteit van COMP en MKR groeit. Over het algemeen blijft DeFi groeien maar ook veranderen, terwijl het experiment doorgaat. Nu er nieuw geld naar bitcoin en ethereum stroomt, zullen binnenkort nieuwe DeFi tokens en toepassingen volgen. Op naar een volgende mooie DeFi zomer.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.