Oplichter sluist miljoenen weg via nep cryptoplatform

Iedereen herinnert zich vast nog wel het piramidespel Bitconnect. Ook in Nederland komen dit soort praktijken helaas nog vaak voor. Pieter J. sluiste met zijn website Bitnexfast enkele miljoenen euro’s weg, ook bij BN’ers. Hoe heeft hij dat gedaan? En belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat je er zelf niet intrapt?

Miljoenen euro’s

Pieter J. heeft ongeveer 5 miljoen euro losgeweekt bij beleggers. Op zijn website Bitnextfast beloofde hij een gegarandeerd rendement van 1 procent per dag. Tussen de honderd en tweehonderd mensen trapten hier in.

Zijn website staat inmiddels alweer offline. Maar op een YouTube-video van zijn ‘platform’ wordt het concept uitgelegd:

  • Het geld van iedereen die inlegt wordt in een gezamenlijke pot gestopt.
  • Een zogenaamd team van daytraders werkt vervolgens dag en nacht door om het rendement zo hoog mogelijk te maken.
  • Iedere dag wordt de winst omgezet naar euro’s. Twintig procent van de winst wordt verdeeld onder alle gebruikers.

Reisjes naar Nice, Monaco en Ibiza

Alleen is dit niet wat er in werkelijkheid is gebeurd. Sterker nog: volgens de Fiod belegde Pieter J. maar een fractie van zijn geld in cryptovaluta. Een groot deel van de inleg zou hij contant hebben opgenomen. Daarnaast zou hij zeven ton hebben overgemaakt naar buitenlandse rekeningen.

Naar verluid gebruikte Pieter J. het geld om luxe goederen te kopen, zoals horloges en andere sieraden. Daarnaast zou hij privévliegtuigen hebben gehuurd voor vakanties naar Nice, Monaco en Ibiza. Een deel van de fondsen gebruikte hij om een cursus ‘handelen in bitcoin’ voor zichzelf te betalen.

Pieter J. is inmiddels opgepakt, en de Fiod doet onderzoek naar de zaak. Sommige slachtoffers raakten al hun spaargeld kwijt door Bitnextfast. Een van de beleggers maakte zelfs zes ton over.

Hoe vermijd je dit soort websites?

Net zoals Bitconnect is Bitnextfast een frauduleuze website. Maar hoe zorg je dat je hier niet intrapt? Hieronder vind je een aantal kenmerken waaraan je een dergelijke frauduleuze website kan herkennen:

  • Een buitensporig hoog rendement. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat het vaak ook.
  • De belofte van een gegarandeerd rendement. Natuurlijk, de cryptomarkt groeit snel. Maar rendement kan je niet garanderen.
  • De oprichter/eigenaar van de website is niet vindbaar. Kan je de eigenaar niet vinden? Dan is dat een enorme red flag. Op drimble.nl/bedrijf kan je gratis door het handelsregister bladeren om de eigenaar van een BV te vinden.

Komen deze kenmerken op een website voor? Dan moet je altijd extra voorzichtig zijn.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.