Deze oplossingen moeten nu gebouwd worden voor Bitcoin en crypto

Ze zeggen wel eens (lees: wij van BLOX nieuws zeggen) dat bearmarkten zijn om te bouwen en bullmarkten om te profiteren. Dat geldt voor de verschillende bedrijven en projecten, maar ook zeker voor investeerders die hier een graantje van willen meepikken.

Maar hoe kan je hier van profiteren? Wat moet er gebouwd worden?

Laten we voor de context beginnen met wat geschiedenis, want werd er nou gebouwd in vorige bearmarkten?

Bitcoin on- en offramps

In 2015 was er dringende behoefte aan handel in Bitcoin en simpelere manieren om crypto te bewaren. Er werden wallets gebouwd en exchanges. Dit worden in bedrijfsjargon onramp en offramp genoemd, ofwel simpele manieren om je geld om te zetten in crypto, maar ook om je crypto te cashen voor fiatgeld.

In deze periode werd ook BTC Direct, het moederbedrijf van BLOX geboren. Dit was in Nederland een van de eerste echt goed functionerende bruggen tussen de crypto-economie en het oude financiële systeem.

Decentrale oplossingen

De bearmarkt van 2018 bracht iets heel anders. We hadden net de bullmarkt van 2017 achter de rug waar veel geld werd verdiend met ICO’s: decentrale crowdfunding via crypto. Niet gek dus dat 2018 werd vooral gekenmerkt door decentrale applicaties.

Denk hierbij aan DeFi met USDC, Uniswap en Aave. Ook werd de basis gelegd voor NFT’s door OpenSea, Punks en ENS. Grote ambities werden nagejaagd door hele digitale infrastructuren te decentraliseren via projecten als Filecoin, Heluim en The Graph.

We hadden het net al even over ICO’s, deze werden vooral gehouden op de blockchain van Ethereum. Niet gek dat veel ontwikkelaars zich in 2018 vol stortte op Ethereum en er een heel ecosysteem van tweede lagen en sidechains werden gebouwd.

Wat brengt huidige bearmarkt?

Wat zijn de hedendaagse problemen in crypto en welke oplossingen proberen bedrijven anno 2022 te bouwen? Er zijn een aantal voor de hand liggende sectoren die we willen benoemen, en hopelijk groeien uit deze bearmarkt ook de nodige miljardenbedrijven.

Systematische risico’s monitoren en GAAP

Dit jaar werd gekenmerkt door de val van grote cryptobedrijven. De ooit onaantastbaren vielen ongenadig hard. Dat komt doordat er systematische risico’s zijn. Ryan Selkis schrijft in zijn jaarverslag van Messari dat we hebben investeringen nodig hebben in meer transparantie. Dit kan door proof-of-reserves en on-chain monitoring infrastructuur.

Crypto heeft ook GAAP nodig, zegt hij. De afkorting GAAP staat voor Generally Accepted Accounting Principles. In het Nederlands: Algemeen aanvaarde boekhoudprincipes.

Bij het opstellen van een jaarrekening worden deze principes gevolgd door boekhouders. De GAAP geeft impliciet antwoord op de vraag: Hoe bepalen we het resultaat van een organisatie?

Crypto lenen moet makkelijker en veiliger

De leenmarkten hebben een flinke klap gekregen. Grootmachten zoals Celsius en BlockFi hebben de handdoek in de ring moeten gooien en het is nog maar de vraag of andere grote gecentraliseerde leenbedrijven zullen opstaan.

Daarnaast, als je geld of crypto wilde lenen bij deze bedrijven, moest je een groot onderpand storten. Dat is eigenlijk niet zo aantrekkelijk vergeleken met lenen bij een bank of andere traditionele instelling.

Er moet een manier gevonden worden om het risico op wanbetalingen zonder groot onderpand te bedenken. Selkis verwacht dat er manieren komen om veilig iemands identiteit en reputatie te checken, zonder dat privacy hiervoor geschaad hoeft te worden.

Beveiliging moet beter

Dit jaar was een ramp voor on-chain hacks, of dat nu komt door het slecht geschreven smart contracts, exploits van economische modellen, tekortkomingen in het bestuur, belangrijke beveiliging
problemen, social engineering-aanvallen of anders.

Selkis schrijft dat beveiligingsproblemen op grote schaal opgelost kunnen worden door bedrijven die nu investeren in onder andere AI-monitoring en algoritmische circuit breakers. Mochten er cryptobedrijven zijn die zich hier in specialiseren en als die coin verhandeld wordt via BLOX, dan zullen we hier verder in duiken.

Monopolie van appstores verbreken

We schreven eerder dat Apple een groot deel van de inkomsten uit NFT’s van apps afsnoept. Maar liefst 30% gaat naar Apple. Daarnaast is het goed mogelijk dat zij, maar ook Google of Amazon apps die crypto aanbieden uit de appstore kunnen gooien of zelfs blokkeren op hun telefoons.

Daarom moeten er decentrale, schaalbare, waarschijnlijk gejailbreakte app-stores komen.

Selkis gaat nog een stap verder en vindt het monopolie op onze data door de grote techbedrijven ook een gevaar. Hij verwacht er oplossingen komen waarbij onze digitale data verplaatst kunnen worden naar decentrale marktplaatsen.

Wat denk jij dat het vraagstuk van deze bearmarkt is? Wat wordt de hype van de volgende bullmarkt?


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • In het begin van de Cryptomanie hoorde ik ze steeds gillen dat banken en gewone valuta zo onveilig waren en dat de bitcoin een fantastisch alternatief was.
    Was je wat kritischer werd je voor gek uitgemaakt.
    Het is stil geworden.

    28 december 2022