Oprichter van Terra (LUNA) internationaal gezocht, is hij op de vlucht?

Zuid-Koreaanse aanklagers hebben Interpol (International Criminal Police Organization) gevraagd een ‘red notice’ uit te vaardigen tegen Do Kwon, de oprichter van Terra (LUNA). Dit is een internationaal verzoek om een persoon op te sporen en voorlopig aan te houden. Hij lijkt namelijk op de vlucht te zijn.

Wat is er gebeurd?

Een rechtbank in Zuid-Korea voerde afgelopen week een arrestatiebevel uit tegen Kwon. Hij schond namelijk de regels voor de kapitaalmarkt. In mei van dit jaar begon de stablecoin Terra USD (UST) af te wijken van de dollar, terwijl deze eigenlijk op 1 dollar moest blijven. Hierdoor verloor dit systeem zijn balans, waardoor de token van Terra meer dan 99% van zijn waarde verloor.

Deze ineenstorting van het Terra-systeem kostte 40 miljard dollar, maar Kwon weigerde mee te werken aan het onderzoek naar deze implosie, die veel mensen geld kostte. De oprichter werd ook nog beschuldigd van het stelen van grote hoeveelheden geld voordat het Terra-systeem instortte.

Wat is een ‘red notice’?

Nu hebben de Zuid-Koreaanse aanklagers gevraagd om een ‘red notice’ uit te vaardigen, wat moet leiden tot de aanhouding van Kwon. “Een red notice is een verzoek aan rechtshandhavingsinstanties wereldwijd om een persoon op te sporen en voorlopig aan te houden in afwachting van uitlevering, overlevering of soortgelijke juridische stappen”, zo luidt de website van Interpol.

Het Openbaar Ministerie van Zuid-Korea heeft daarnaast ook besloten om het paspoort van Kwon in te trekken omdat hij “duidelijk op de vlucht is en niet van plan is voor ons te verschijnen voor ondervraging”. Do Kwon zou via zijn advocaat hebben verteld dat hij niet onmiddellijk wilde reageren op hun dagvaarding.

Do Kwon komt toch met een reactie

Volgens de Financial Times was Do Kwon ook niet direct bereikbaar voor commentaar, net als zijn advocaten, maar hij doorbreekt deze stilte wel via Twitter. Hij verwijst hier met een quote naar de aanklagers.

“Ik ben niet ‘op de vlucht’ of iets dergelijks – voor elke overheidsinstantie die interesse heeft getoond om te communiceren, werken we volledig mee en hebben we niets te verbergen”, zo vertelt hij op zijn social media account. Hij wil, volgens een andere tweet, alleen zijn locatie delen als “we vrienden zijn”, “een afspraak hebben”, of – zegt hij erg ludiek – als we “betrokken zijn bij een op gps gebaseerd web3 spel”.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.