Cryptobeurs Binance van plan concurrent FTX over te nemen

Binance heeft aangekondigd dat het van plan is om FTX volledig over te nemen om zijn gebruikers te beschermen tegen een liquiditeitscrisis. Cryptobeurs FTX heeft namelijk niet genoeg middelen meer in huis.

Verenigde Staten blijft buiten schot

De Amerikaanse takken van FTX en Binance, FTX.US en Binance.US zijn twee afzonderlijke entiteiten en worden niet beĆÆnvloed door de overname. FTX.US functioneert normaal en is naar horen zeggen volledig liquide.

Intentieverklaring is getekend

Changpeng Zhao, de CEO van Binance, zei op Twitter dat FTX zijn Binance benaderde op zoek naar hulp omdat het worstelde met liquiditeit op zijn platform. CZ zei dat Binance de komende dagen een niet-bindende intentieverklaring (LOI) heeft ondertekend om het bedrijf over te nemen.

Een volledig due diligence-proces zal naar verwachting in de komende dagen worden afgerond, evenals meer gedetailleerde informatie over de overname.

‘Er is veel te dekken en zal enige tijd duren. Dit is een zeer dynamische situatie en we beoordelen de situatie in realtime’, aldus CZ op Twitter.

‘Binance heeft de vrijheid om op elk moment uit de deal te stappen. We verwachten dat FTT de komende dagen zeer volatiel zal zijn naarmate de zaken zich ontwikkelen.’

Geld en crypto van klanten voorop

Sam Bankman-Fried, de oprichter en CEO van FTX en Alameda Research, bevestigde de overname en zei dat Binance de eerste en laatste investeerder in FTX is geworden. FTX is tot een ‘overeenkomst over een strategische transactie’ gekomen met Binance, zei SBF, maar gaf geen tijdschema over wanneer de overname zal worden voltooid.

SBF herhaalde dat het geld en de crypto van klanten zal worden beschermd, aangezien zowel Binance als FTX werkten aan het wegwerken van een achterstand.

Het was gisteren een paar uur niet mogelijk om crypto van het Ethereumnetwerk op te nemen via FTX. Dit geldt niet alleen voor Ether, maar ook voor stablecoins en andere tokens die de blockchain van Ethereum gebruiken.

Alle activa op FTX zullen 1: 1 worden gedekt en de liquiditeitscrisis die de beurs ervoer, zal worden weggenomen, zei Sam Bankman-Fried.

‘Dit is een van de belangrijkste redenen waarom we Binance hebben gevraagd om te helpen. Het kan even duren om te regelen enz. – daarvoor bieden we onze excuses aan.’

Effect op rest cryptomarkt

Zijn excuses zullen vast welgemeend zijn, maar feit blijft dat de markt nog onrustiger is geworden. De val van Terra Luna in mei van dit jaar had een domino-effect op andere cryptobedrijven. Velen konden niet meer aan hun financiƫle verplichtingen voldoen en gingen failliet.

Dit zorgde voor dalende koersen en Bitcoin viel zelfs tot zijn laagste punt van het jaar. Tot vandaag dan, want vandaag is de Bitcoin koers zelfs onder dat niveau gedaald.

Het effect van de val van FTX is al merkbaar als je naar de koersen kijkt. We zijn benieuwd welke bedrijven zij met zich mee zullen slepen. Jeremy Allaire is in ieder geval de eerste grote naam van een groot bedrijf die naar voren treedt om zijn klanten gerust te stellen.

FTX en Lehman Brothers

Allaire, oprichter en CEO van Circle, noemt de val van FTX het “Lehman Brothers” -moment voor crypto is. Circle staat bekend om zijn stablecoin USDC.

‘Als iemand die al 10 jaar bij deze industrie betrokken is, is het teleurstellend dat een technologie die werd voortgebracht als reactie op het Lehman Bros.-moment van 2008 heeft geleid tot een eigen versie van hetzelfde.’

Voor iedereen die nog niet zindelijk was mid-2000, Lehman Brothers hielp de wereldwijde financiƫle crisis van 2008 op gang te brengen.

Allaire zegt dat Circle’s USDC niet wordt beĆÆnvloed door de crisis. Het is de grootste stablecoin op de cryptomarkten en elke besmetting die het negatief zou kunnen beĆÆnvloeden, zou catastrofaal zijn.

Maar Allaire benadrukte dat Circle sinds 2014 in veel delen van de wereld is gereguleerd en dat USDC volledig wordt ondersteund door staatsobligaties en contanten.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Let wel dat het Lehmanmoment schadelijke impact had dat in feite is veroorzaakt door de bancaire wereld zelf.

    Bij de cryptobeurzen blijven de Crypto-Forex traders (gewone mensen) kiezen voor de afbraak van de belangrijkste monetaire uitvinding (Bitcoin).

    Als mensen blijven doorgaan met het gespeculeer met leverage, dan willen die kennelijk alleen maar winst voor zichzelf en geen vooruitgang voor de wereld. Deze handelwijze lijkt het meest op de standaard-neo-con economische politiek van zelfvernietiging . De politiek zal de genoemde mensen dankbaar zijn voor hun gekloot.

    9 november 2022

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor Belgiƫ.