Overname voor iDeal, wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?

Het European Payments Initiative (EPI) heeft een belangrijke aankondiging gedaan. Het neemt namelijk de Nederlandse betaaldienst iDeal en zijn technologieleverancier Payconiq over. Dat laat EPI, een initiatief met aandeelhouders zoals Credit Agricole, Deutsche Bank en BNP Paribas, weten in een persbericht.

Europees betalingssysteem

Currence, eigenaar van iDeal, meldt dat het betaalsysteem het vertrekpunt zal zijn voor een internationaal betaalsysteem. “Op korte termijn blijven we ons richten op de reeds geplande uitrol van het vernieuwde iDEAL en haar toegevoegde waarde diensten om het gebruik van iDEAL voor consumenten en webshops te verbeteren’, aldus Daniel van Delft, CEO van Currence iDEAL. “Voor de lange termijn kijken we ernaar uit om met onze partners samen te werken om de sterkst mogelijke basis te realiseren voor dit echt Europese betalingssysteem.”

Ondanks dat de naam in de toekomst zal veranderen naar één Europees merk, verandert er voor Nederlandse gebruikers van iDeal voorlopig niets. iDeal zal worden gebruikt voor de ontwikkeling van een internationaal netwerk van EPI. Het initiatief ontwikkelt een digitale portemonnee voor betalingen vergelijkbaar met Apple Pay en Google Pay. Er zullen ook systemen voor directe betalingen van rekening naar rekening komen. Er is een pilot gepland eind 2023 in Frankrijk en Duitsland, gevolgd door bredere beschikbaarheid in deze twee landen en België in 2024. De uitbreiding naar andere Europese landen volgt later. Betalingen in winkels zullen op termijn ook mogelijk zijn.

Er is geen informatie verstrekt over het geldbedrag dat met de overname gemoeid is. De bestaande aandeelhouders van Payconiq en Currence treden toe als aandeelhouder van EPI. Mogelijk is het een overname zonder geldtransacties, aangezien een woordvoerder van ING zegt dat “het niet om een materiële transactie gaat”. Toezichthouders moeten nog akkoord gaan met de overname.

Gevolgen voor Bitcoin?

De grote vraag is of de overname van iDeal door het European Payments Initiative gevolgen heeft voor de adoptie van Bitcoin in Europa. Het initiatief, gesteund door grote Europese banken, heeft als doel om een pan-Europees betaalsysteem te ontwikkelen en iDeal als vertrekpunt te gebruiken. Dit zou kunnen leiden tot meer concurrentie voor Bitcoin als betalingsmiddel in Europa.

Hoewel Bitcoin nog steeds een kleine speler is in vergelijking met traditionele betaalmethoden zoals iDeal, heeft het de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Met de ontwikkeling van een pan-Europees betaalsysteem zou het European Payments Initiative echter kunnen zorgen voor meer keuze en gemak voor consumenten, waardoor het gebruik van Bitcoin mogelijk minder aantrekkelijk wordt.

Het is echter nog te vroeg om te voorspellen hoe deze ontwikkeling de toekomst van Bitcoin in Europa zal beïnvloeden. Bitcoin blijft een gedecentraliseerd en onafhankelijk alternatief voor traditionele betaalmethoden, dat door sommigen als een beter en veiliger alternatief wordt gezien. Het is mogelijk dat Bitcoin en andere cryptocurrencies naast het pan-Europese betaalsysteem kunnen blijven bestaan en hun eigen gebruikersgemeenschap blijven bedienen.


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • prima artikel hoor maar Toon heeft nog niet in de gaten wat btc nu is en dat het redelijk haaks staat op wat ideal is. dergelijke concurrentie komt misschien eens een veel maar dan ook veel latere fase. Per definitie zal dit een second layer oplossing worden waar het de strijd mee moet aangaan. Dit is een beetje appels en peren Toon!

    25 april 2023