Miljardenbedrijf Overstock geeft aandelen als digitale tokens uit

Overstock.com heeft aangekondigd om één digitale token uit te geven voor elke tien gewone aandelen die door een belegger worden gehouden. Dit 10:1 dividend is interessant omdat het een directe brug slaat tussen de traditionele financiële markten en de nieuwe, op blockchain gebaseerde financiële markt.

Voor elke tien aandelen, één token

“Vijf jaar geleden wilden we een nieuw universum creëren: een legale, op blockchain gebaseerde kapitaalmarkt. Hierin zijn we geslaagd, “zei Patrick M. Byrne, oprichter en CEO van Overstock.com.

“Aan de ongeveer 40.000 houders van de momenteel uitstaande 37 miljoen aandelen van Overstock zal een dividend van 3,7 miljoen van deze nieuwe digitale aandelen worden uitgegeven om op die nieuwe kapitaalmarkt mee te handelen.”

Hoe werkt dit dan?

  • Alle gewone aandelenhouders hebben momenteel traditionele aandelen die kunnen worden verhandeld op de NASDAQ.
  • Voor elke tien traditionele aandelen die een belegger houdt, ontvangen ze een dividend van één digitaal aandeel.
  • Dit digitale aandeel kan worden worden verhandeld op het alternatieve handelssysteem van PRO Securities. Dit platform is eigendom van één  van Overstock’s dochterondernemingen (tZERO).
  • De digitale aandelen worden gekeurd en bewaard door Electronic Transaction Clearing en Computershare zorgt voor de overdracht.

Waarom is dit belangrijk?

Een beursgenoteerd miljoenenbedrijf heeft ervoor gekozen om ​​dividend uit te keren in de vorm van een digitale token. Deze token heeft dezelfde voor- en nadelen als een traditioneel aandeel, denk aan stemrecht en wettelijke bescherming. Of aandeelhouders van Overstock het wel of niet leuk vinden, ze worden langzaamaan de digitale token wereld ingetrokken. Als dit op de korte termijn succesvol blijkt te zijn, is het aannemelijk dat andere grote bedrijven volgen.

Kritische blik leidt tot tokens

Eigenaar Patrick M. Byrne is al tijden kritisch op de infrastructuur van de traditionele kapitaalmarkten, en dat is de reden waarom hij zich al lange tijd interesseert in bitcoin en getokeniseerde aandelen.

Dit heeft er toe geleid dat Overstock en Byrne in sneltreinvaart digitale tokens uitbrengen. Het uitbrengen van deze tokens doen ze overigens wel binnen de kaders van de wet, zonder dat ze Wall Street volledig op zijn kop zetten.

Veel andere cryptobedrijven zeggen dat ze Wall Street en het oude financiële systeem volledig willen te ontmantelen. Overstock kiest nu juist voor de geleidelijke weg. Dat lijkt een goede keuze, veel succesvolle bedrijven boeken juist succes door binnen de bestaande regels te handelen en samen te werken met grote financiële organisaties.

Deze digitale tokens zijn daarom ook geen security tokens. Ze vallen niet onder de Amerikaanse effectenweg van 1933 en keren geen dividend uit.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.