Zorgt dit document voor overwinning Ripple in rechtszaak SEC?

Ripple lijkt een kleine, maar belangrijke stap te hebben gezet in hun verdediging tegen de SEC. Ze proberen hard te maken dat de financiële waakhond hun niet op tijd gewaarschuwd heeft, voordat ze overgingen op handhaving.

Dit argument kan sinds vorige week worden gevoerd, aangezien een andere rechtszaak dinsdag afliep met dat eerlijke kennisgeving een vereiste is. Ripple heeft vrijdag een zogenaamde aanvullende brief ingediend.

Ripple mist eerlijke kennisgeving

Hierin wordt dus verwezen naar een uitspraak die het Hooggerechtshof dinsdag deed in de Bittner-zaak. De rechter oordeelde dat het vermogen van de regering om sancties op te leggen aan Amerikaanse belastingbetalers die geen buitenlandse bankrekeningen aangeven moet worden beperkt, als dat de SEC er niet in slaagde om “eerlijke kennisgeving” te geven voorafgaand aan handhavingsmaatregelen.

Het Hooggerechtshof verklaarde in de Bittner-zaak dat ‘een eerlijke waarschuwing aan de wereld moet worden gegeven in taal die de gewone wereld zal begrijpen, over wat de wet van plan is te doen als een bepaalde regel wordt overschreden.’

Tijdens de voorbereidingen van de rechtszaak tussen de SEC en Ripple, stelden de advocaten van Ripple vast dat de SEC een eerlijke kennisgeving weigerde, niet alleen voor XRP, maar voor crypto-activa in het algemeen.

SEC heeft Ripple niet op de hoogte gebracht

Toen Ripple zijn voornemen indiende om een eerlijke kennisgevingsverweer in te dienen, lanceerde de SEC een reeks verwoede aangiften om te proberen het bedrijf te stoppen. De rechtbank stond Ripple later echter toe om zijn eerlijke kennisgevingsverweer uit te leggen.

Deze specifieke verdediging voert aan dat de SEC Ripple niet op de hoogte heeft gebracht dat haar acties in strijd waren met de wet voordat het juridische stappen ondernam. Het bedrijf voerde aan dat de financiële waakhond er niet in was geslaagd een duidelijk kader te formuleren voor de hele crypto-industrie.

Er kon geen zekerheid gegeven worden over of crypto zou moeten vallen onder de effectenwet.

Ripple heeft de rechter gevraagd om de beslissing van het Hooggerechtshof in de Bittner-zaak in overweging te nemen.

Wat wil SEC van Ripple?

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft in december 2020 een rechtszaak aangespannen tegen Ripple Labs, het bedrijf achter de cryptocurrency XRP. De SEC beweert dat Ripple 1,3 miljard dollar heeft opgehaald door de verkoop van niet-geregistreerde effecten in de vorm van XRP.

De SEC beweert ook dat twee leidinggevenden van Ripple, CEO Brad Garlinghouse en medeoprichter Chris Larsen, de wet hebben overtreden door XRP als een niet-geregistreerd effect te verkopen. Ripple heeft op zijn beurt ontkend dat XRP een effect is en zegt dat het een cryptocurrency is, net als Bitcoin en Ethereum.

Uitspraak van belang voor hele crypto-industrie

De rechter kan naar verwachting elk moment een beslissing nemen over de rechtszaak, maar het kan ook nog twee maanden op zich laten wachten.

De uitkomst van deze rechtszaak kan een grote impact hebben op de cryptocurrency-industrie als geheel, omdat dit de eerste keer is dat de SEC een rechtszaak aanspant tegen een cryptocurrency-bedrijf op basis van de verkoop van niet-geregistreerde effecten.

Als de rechter in het voordeel van de SEC beslist, heeft de overheidsdienst een basis om achter elke crypto aan te gaan. Dit kan leiden tot strengere regelgeving voor cryptocurrency-bedrijven en kan ook invloed hebben op de manier waarop beleggers cryptocurrency’s kopen en verkopen.

Wint Ripple? Dan geeft dat de hele crypto-industrie ademruimte. En… de koers van XRP zou zo maar eens kunnen exploderen.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.