Overwinning voor Ripple: ‘Lancering NFTs op XRP Ledger is een feit’

Het meeste nieuws over Ripple Labs en de XRP token gaat deze dagen helaas over de slepende rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Vandaag is er echter iets positiefs te melden over het protocol zelf. De lancering van Non-Fungible Tokens (NFTs) op de XRP Ledger is namelijk een feit.

Focus op efficiëntie

Als we de woorden van David Schwartz, het hoofd van de technologie-afdeling van Ripple Labs, mogen geloven heeft het bedrijf voor een bijzondere aanpak gekozen. In tegenstelling tot andere blockchains, maakt Ripple Labs voor de introductie van NFTs geen gebruik van smart contracts. Het idee hiervan is om kosten te besparen en het platform minder kwetsbaar te maken voor hacks.

Als je hoort over hacks in de decentralized finance (DeFi) wereld is dat vaak omdat hackers een kwetsbaarheid in smart contracts op het spoor kwamen. Dat moet voor Ripple Labs en de XRP Ledger dus geen probleem worden.

“XRP Ledger NFTs zijn ook ontworpen op basis van het idee van efficiëntie. Significante transactiekosten zijn een fundamenteel probleem voor ontwikkelaars om NFTs te creëren op de grootste blockchains van dit moment. De transactiekosten alleen al kunnen honderden dollars toevoegen aan de uiteindelijke prijs van een NFT”, aldus David Schwartz.

Automatische royalties

De nieuwe XLS-20 standaard op de XRP Ledger moet het voor kunstenaars dus mogelijk maken om heel goedkoop NFTs te produceren, te verkopen en te bewaren. Verder is er een bijzondere royalty-feature ingebouwd. Van iedere verkoop op de tweedehandsmarkt gaat er automatisch een klein percentage naar de ontwikkelaars van de NFT in kwestie.

Opvallend is dat ze er bij de XRP Ledger ook voor kunnen kiezen om de token uit te laten geven door een derde partij. Die partij neemt dan de creatie en verkoop van de token op zich. “Met de introductie van NFTs is de XRP Ledger een aantrekkelijke bestemming voor ontwikkelaars om nieuwe NFT-applicaties op te bouwen die het creëren, verbranden en verhandelen van NFTs mogelijk maakt”, zo schrijft Schwartz verder.

In eerste instantie zou de XLS-20 standaard al in september geïntroduceerd worden. Dit werd echter last-minute afgeblazen, omdat een derde partij op het laatste moment een kwetsbaarheid ontdekte in de code. Op zich is dat geen grote ramp, want de NFT-markt zit op dit moment behoorlijk in het slop.

Koers reageert niet op het nieuws

De introductie van NFTs op de XRP Ledger is voor de lange termijn een positieve ontwikkeling voor het project. Momenteel merken we daar echter weinig van op de markt. De XRP token heeft eigenlijk niet op het nieuws gereageerd. Voor de afgelopen 24 uur noteert de token in euro’s gemeten een min van 1,10 procent. Met de huidige koers van 0,4677 euro staat de XRP token 4,89 procent lager dan zeven dagen geleden.

Het lijkt erop dat de markt vooral de uitkomst van de rechtszaak afwacht, voordat de token weer aan een grote stijging of daling begint. Door de rechtszaak met de SEC hangt er een grote wolk van onzekerheid over Ripple heen die het lastig maakt om grote investeringen te verantwoorden. Aan de andere kant kan dat grote risico ook een flinke winst opleveren als de rechtszaak in het voordeel van Ripple uitvalt. 


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.