Palestijnen willen eigen cryptocurrency maar kunnen beter kijken naar Bitcoin

Bloomberg schrijft dat de Palestijnse Monetaire Autoriteit een eigen digitale valuta van de centrale bank wil lanceren. Dit type cryptocurrency wordt een CBDC genoemd. Veel landen waaronder Israel zijn al volop aan het testen met een eigen digitale valuta.

Geen eigen munteenheid

Iedereen die het nieuws volgt weet in wat voor penibele situatie de Palestijnse gebieden zitten. Ze zijn namelijk gebonden aan akkoorden uit de jaren negentig met Israël en hebben zodoende geen eigen munteenheid. In plaats daarvan dient de Israëlische sikkel als de feitelijke valuta, naast de Jordaanse dinar en de Amerikaanse dollar.

De gouverneur van de Palestijnse Monetaire Autoriteit vertelde Bloomberg Television dat er twee haalbaarheidsstudies naar het idee van een Palestijnse CBDC in gang zijn gezet. Het doel van deze studies is om te onderzoeken of een toekomstige digitale valuta gebruikt kan worden ‘voor betalingssystemen in ons land en hopelijk met Israël en anderen.’

Grensoverschrijdende transacties verboden

Het is voor Palestijnse banken verboden om grote grensoverschrijdende transacties uit te voeren, dit geldt ook voor betalingen naar Israël, en ze zijn vaak gedwongen geld te lenen om geldovermakingen te dekken. Mocht een Palestijnse CBDC van de grond komen, dan is het te hopen dat deze belemmering aangepakt kan worden.

De vraag is natuurlijk of een Palestijnse CBDC haalbaar is. Bloomberg schrijft dat de Palestijnse economie inherent zwak is, en wordt beperkt door Israël als het gaat om het vrije verkeer van goederen en mensen. Het is sterk afhankelijk van donorgeld en overmakingen uit Israël, en de Wereldbank schatte in februari dat de economie vorig jaar met 11,5% is gekrompen, deels vanwege de Covid-19-pandemie.

Signaal of oplossing

Raja Khalidi, directeur van het Palestine Economic Policy Research Institute, zei dat ‘de macro-economische omstandigheden niet bestaan ​​om een ​​Palestijnse valuta, digitaal of anderszins, als ruilmiddel te laten bestaan.’

Hij voegde er echter aan toe dat de uitgifte van een CBDC een politiek signaal zou kunnen afgeven om de schijn van monetaire autonomie van Israël aan te tonen.

Op deze manier klinkt het alsof ze vooral een signaal willen afgeven. Beter zou zijn om echt stappen te zetten en naar een volledig censuurbestendige decentrale munt te kijken.

Dat is wat El Salvador al doet om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar. En wat volgens dit briljante artikel van Alex Gladstein ook zomaar in meerdere Afrikaanse landen kan gebeuren.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Jongens toch. Die mensen hebben geen nagel om aan hun gat te krabben dus veel omzet van de inwoners aldaar

    25 juni 2021