Paris Saint-Germain over de streep: voetbalclub brengt eigen token uit

De Franse voetbalclub heeft in een persbericht aangekondigd dat het in 2019 een eigen cryptocurrency de wereld in schiet. Samen met blockchainontwikkelaar Socios.com wil de club een munt maken om de fanbase meer te betrekken bij de vereniging.

De club spreekt zelf over ‘s werelds eerste ‘fan token offering’. Allemaal bedoeld om fans meer mogelijkheden te bieden om betrokken te raken bij de club. Met de token kunnen fans niet alleen meedoen met exclusieve events of merchandise kopen, ze kunnen ook beslissen over clubzaken.

Als het om minder belangrijke beslissingen gaat legt de Parijse voetbalclub de bal voortaan bij hun fans. Zo mogen tokenhouders straks meebeslissen over het tenue van de club. Daarnaast mogen zij stemmen over tegenstanders bij vriendschappelijke wedstrijden.

Directeur sponsoring Marc Amstrong in een interview met persbureau presse-citron:

“De kans bestaat dat deze stap onze club miljoenen oplevert. Toch moet ik benadrukken dat het vooral om een investering in de band met onze fans gaat.”

Nu het balletje eenmaal rolt wil ook Braziliaanse club een ICO

Hoe financier je de promotie van je voetbalclub? Inkoppertje, dacht de Braziliaanse voetbalclub Avai Futebol Clube. Met een ICO wil de club ruim 20 miljoen dollar ophalen om hun droom te verwezenlijken. Dat staat in een persbericht op 12 september.

De aftrap van de ICO is op 3 oktober. Vanaf dan kunnen fans van de club de zogeheten AVAI-token scoren voor 1 dollar per stuk. De token is ontwikkeld met behulp van blockchainbedrijf SportyCo. In het ICO-traject wordt de club gecoached door Blackridge Sports. Een bedrijf dat zich specialiseert in financiering van sportbedrijven.

De ICO biedt de club de mogelijkheid om buiten het traditionele systeem om aan groeikapitaal te komen. Op deze manier kunnen ze bijvoorbeeld banken buitenspel zetten. De club geeft inzicht in de cijfers van de ICO:

Met de ICO willen we maximaal 20,4 miljoen dollar ophalen. Het minimale bedrag waar we op richten is iets lager. De lat ligt namelijk op 8 miljoen dollar. Halen we dat bedrag niet? Dan spelen we opbrengst terug naar de investeerders. De club houdt zelf 7 procent van de tokens in bezit. De overige 93 procent wordt dus verkocht aan geïnteresseerden.

Francisco José Battistotti, de directeur van de club, is een groot supporter van de ICO. Hij zegt:

“De ICO helpt ons om een wereldwijd publiek aan te spreken. Tegelijkertijd houden we de relatie met onze Braziliaanse en lokale fans warm. Samen werken we aan het realiseren van ons grote doel: een stabiel lid van de Braziliaanse A-klasse worden.”

De club geeft aan dat de token niet alleen interessant is om mee te traden. Maar dat er net als bij PSG van alles mee kan worden gekocht. Kaartjes, souvenirs en ook ‘unieke ervaringen’ kunnen met de token worden aangeschaft.

Koopt een fan de AVAI-token? Dan steunt hij dus niet alleen de club in het realiseren van hun droom. De digitale munt kan ook voor andere doeleinden worden ingezet. Fans kunnen hun AVAItokens namelijk ook gebruiken om de derde helft te sponsoren.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.