Categorieën: Overige Altcoins

Passief inkomen krijgen op cryptocurrency indexen is niet genoeg

Passief beleggen in de wereld van traditionele financiën is, nou ja … passief. En het is niet alleen het feit dat passieve indexen beleggers toegang bieden tot aandelen zonder dat er iets aan de samenstelling van de index hoeft te worden gedaan. Het is ook zo dat het houden van aandelen fundamenteel een passief spel is.

Geen verplichting als aandeelhouder

Het hebben van een aandeel geeft de belegger recht op economische en bestuursrechtelijke rechten binnen een bedrijf, maar er zijn geen prestatieverplichtingen als aandeelhouder. Als aandeelhouder is het volkomen prima om gewoon een aandeel voor altijd aan te houden, dividend te innen en in de loop van de tijd te genieten van kapitaalgroei door aandelen in een bedrijf te houden.

Zelfs als een aandeelhouder zijn bestuursrecht zou uitoefenen, zijn er grenzen aan wat hij kan doen. Natuurlijk kunnen aandeelhouders dingen doen zoals stemmen op nieuwe bestuursleden, de beloning van het management aanpassen en belangrijke financiële transacties, zoals fusies en overnames, goedkeuren of afwijzen.Dagelijkse gang van zaken

Maar aandeelhouders beheren bedrijven niet rechtstreeks. De aandeelhouders van Apple stellen geen prijzen vast voor de nieuwste iPhones van Apple, noch bepalen de aandeelhouders van Amazon welke nieuwe markten Amazon zou moeten betreden. Meestal zijn aandeelhouders, afgezien van activistische situaties, afwezig als het gaat om de activiteiten van een bedrijf. En hetzelfde kan gezegd worden voor indexfondsen die, hoewel ze een aanzienlijk deel van de meeste beursgenoteerde bedrijven bezitten, geen macht kunnen uitoefenen.

Crypto is een ander verhaal.

Tokens houden is actief

Tokens vasthouden is een actief spel. In veel gevallen beheersen tokenhouders de protocollen rechtstreeks en nemen zij de risico’s van de protocollen op zich. In Synthetix slaan tokenhouders actief synthetische activa op en beheren ze de schuld van de protocollen. Bij Aave bepalen tokenhouders actief de risicoparameters van hun kredietmarkten en verzekeren ze het protocol in geval van insolventiegebeurtenissen.

En bij Nexus Mutual regelen tokenhouders de onderlinge transacties en bepalen ze welke claims worden uitbetaald. Voor het uitvoeren van deze activiteiten ontvangen actieve tokenhouders protocolbeloningen in de vorm van vergoedingen (tokens), terwijl passieve houders vaak niets ontvangen.

Indexen concurreren

Over het algemeen zijn indexen een spel van verzamelen van kapitaal waarbij indexaanbieders concurreren om triljoenen dollars aan kapitaal van investeerders. De manier om investeerders aan te trekken, is door hen stimulansen te bieden die voldoen aan hun behoeften op het gebied van activablootstelling en diversificatie (ofwel, wat zit er in een index).

Maar de samenstelling van een index is slechts het halve spel in de cryptowereld. De andere helft is wat de tokens in een index doen voor de activa van een investeerder, omdat crypto-activa bedoeld zijn om productief te zijn.

Meer functies

De meeste cryptoprojecten erkennen het feit dat het aanhouden van tokens een actief spel is. Veel indexproducten, zoals die van PowerPool en PieDAO, zijn geïmplementeerd als forks van Balancer liquiditeitspools, wat betekent dat activa in de pool beschikbaar worden gesteld om tegen te handelen. Maar nu gaan protocollen nog een stap verder, door het toevoegen van functies zoals meta-governance en fondsbeheerstrategieën. De gecombineerde functies bieden indexbeleggers een combinatie van bestuursdelegatie en rendementstrategieën op hun tokens, die de basis vormen om beleggers te verleiden deze indices te kopen om redenen die verder gaan dan alleen de samenstelling van de index.

Dit is nog maar het begin. De volgende ontwikkeling wordt als passief beleggen omslaat in passief participeren. Ryan Watkins legt dit goed uit in onderstaand draadje.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

MIT haalt miljoenen op om Bitcoin te beschermen en te zorgen dat ontwikkeling nooit gecentraliseerd wordt

Het Digital Currency Initiative (DCI) van het MIT Media Lab heeft 4 miljoen dollar opgehaald.…

2 uur geleden

Bitcoin begint maand met een knaller, op naar 58.000 dollar?

Bitcoin begint de maand met een knaller, de cryptocurrency is met bijna 4.300 dollar (3.583…

4 uur geleden

95 miljoen gebruikers kunnen nu met Bitcoin en Ethereum betalen bij honderdduizenden Japanse winkels

De Japanse e-commercegigant Rakuten heeft aangekondigd dat klanten cryptocurrency kunnen gebruiken op hun platform. Wellicht ken…

6 uur geleden

Tether wordt afgeperst voor 500 bitcoin, ter waarde van 19,9 miljoen euro

Tether, het bedrijf dat de meest gebruikte stablecoin USDT uitgeeft, zegt dat ze worden afgeperst…

22 uur geleden

Nederlanders werken aan Non Fungible Tokens op XRP Ledger

De Nederlander Wietse Wind van XRP Labs heeft een voorstel geschreven om Non Fungible Tokens…

24 uur geleden

Analyse: Bitcoin begint week met stijging, wat kun je op korte termijn verwachten?

Afgelopen week was geen goede periode voor de bitcoin koers. Op maandag 22 februari begon…

1 dag geleden

Veilig en vertrouwd bitcoin kopen bij het best beoordeelde crypto-platform van Nederland.

Ga direct naar BTC Direct