Angstaanjagend patroon kan bitcoin onder 10.000 dollar duwen, aldus Louis Navellier

Navellier & Associates oprichter Louis Navellier ziet een donkerzwart scenario voor bitcoin als een serieuze mogelijkheid. Volgens de handelaar met meer dan 30 jaar ervaring is er momenteel een enorme hype gaande rondom bitcoin en kan het patroon wat zich op dit moment vormt de koers tot onder de 10.000 dollar (8.700 euro) per bitcoin drukken. Wat betekent dat de markt in potentie een schuiver van 80 procent kan maken als de voorspelling van Navellier uitkomt.

Navellier is ervan overtuigd dat bitcoin een bubbel is en dat een matiger beleid van de Amerikaanse Federal Reserve de potentie heeft om de bubbel te laten klappen. Als de rente stijgt en investeerders als gevolg daarvan minder risico willen nemen, dan kan bitcoin volgens hem in een vrije val komen. Vanaf maart 2020 is bitcoin van 4000 dollar (~3500 euro) naar bijna 69.000 dollar (60.000 euro) gestegen deze maand.

De manie rondom bitcoin is onmiskenbaar

Louis Navellier baseert zijn these vooral op de manie die volgens hem op dit moment rondom bitcoin hangt. Als bewijs daarvan noemt hij de advertentiecampagne van Crypto.com van bijna 90 miljoen euro met een televisiecommercial waarin steracteur Matt Damon de hoofdrol speelt. Een feit dat je ook zou kunnen interpreteren als een volgende stap in de mainstream-adoptie van de industrie. Bitcoin lijkt inmiddels een asset die niet meer weg te denken is van het financiële wereldtoneel.

De groei die bitcoin de afgelopen 12 jaar heeft doorgemaakt kan zelfs door de grootste bedrijven ter wereld niet worden geëvenaard. Waar bitcoin er 12 jaar over heeft gedaan om een marktwaarde van 1 biljoen dollar (870 miljoen euro) bij elkaar te sprokkelen, heeft een Google daar bijvoorbeeld 21 jaar over gedaan. Apple heeft die mijlpaal pas na 42 jaar bereikt en Microsoft deed er zelfs 44 jaar over.

Natuurlijk moet je daarbij wel meenemen dat er op dat moment een stuk minder geld in omloop was en dat waarderingen van bedrijven heden ten dage veel hoger liggen dan bijvoorbeeld 20 of 40 jaar geleden. Waardoor je deze prestaties niet één op één met elkaar kunt vergelijken. Maar het zegt wel iets dat bitcoin sneller is dan al deze grootheden en dat voor elkaar heeft gekregen zonder bestuur of marketingteam. Het is pure vrijwillige adoptie van een open protocol.

De Federal Reserve lijkt gas terug te nemen met de geldprinter

De ervaren Navellier ziet op dit moment een Federal Reserve die gas terugneemt en relatief minder obligaties opkoopt in de markt. Een strategie waarmee ze normaal gesproken de rente op de markt kunstmatig laag houden. Zonder de vraag van de Federal Reserve komt er simpelweg minder geld op de obligatiemarkt en moeten uitgevers van obligaties een hogere rente bieden om de markt te verleiden om hun obligaties te kopen.

Een hogere rente betekent dat het voor bedrijven lastiger is om zichzelf te financieren en dat kan een neerwaartse druk op de koersen van aandelen veroorzaken. Als partijen in de problemen komen kunnen ze er vervolgens voor kiezen om assets, waaronder bitcoin, te verkopen. Precies deze dynamiek kan er volgens Navellier voor zorgen dat de bubbel op de korte termijn klapt.

Als de huidige verkoopgolf op de bitcoin markt doorzet, kan dat volgens Navellier leiden tot een terugval van 80 procent vanaf dit niveau. Volgens de doorgewinterde investeerder is het niveau van 46.000 dollar (40.000 euro) een belangrijk punt voor bitcoin en kijkt hij daarna naar de 28.500 dollar (25.000 euro) als laatste reddingslijn voordat de munt terug kan vallen naar 10.000 dollar (8.700 euro). Het lijkt een onwaarschijnlijk scenario, maar als we door de jaren heen iets geleerd hebben, dan is het wel dat alles mogelijk is binnen deze markt.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • lol echt een kansloos bericht hij weet het verschil niet eens tussen een biljoen en triljoen.
  30 jaar ervaring in handelen van crypto met het bestaan van 12 jaar? zeer knap man.
  nee handelen in assets is niet hetzelfde als crypto handelen dus steek die ervaring maar in je reet meneer

  4 december 2021
 • Bjorn, een triljoen bestaat niet. Een Biljoen is in het Amerikaans een Trillion. Maar dat het 870 miljoen euro is, dat moet miljard zijn

  6 december 2021
 • De posts worden met steeds meer spelfouten, erg jammer.

  6 december 2021
 • sleeeeeeeeeeeeeeeeeeecht artikel jonge

  6 december 2021
 • Waarschijnlijk bedoelde hij galjoen.

  6 december 2021