Pensioen in bitcoin komt steeds dichterbij dankzij Fidelity

Voor velen van ons ligt de pensioengerechtigde leeftijd nog ver in de toekomst. Met de kennis dat we leven in een tijd waarin bitcoin bestaat, de economie van de toekomst en het hardste geld ooit, is het bijzonder dat deze crypto nauwelijks voorkomt in pensioenplannen. Fidelity denkt hier een oplossing voor te hebben gevonden.

Waarom pensioen in bitcoin?

Je zou kunnen stellen dat dit een oplossing is voor een niet-bestaand probleem, maar dan zit je er naast. Je volledige pensioen in fiatgeld opsparen is een risico en een keuze vóór inflatie. 

Fiatgeld zoals de euro of dollar wordt nu eenmaal minder waard, zeker op de lange termijn. De decennialange geschiedenis van bitcoin en de ingeprogrammeerde toekomst laten het tegenovergestelde patroon zien. De inflatie wordt elke vier jaar gehalveerd, vandaar dat BTC sound money wordt genoemd (hard geld, zoals goud) en jaar op jaar wordt bitcoin meer waard en ligt de ondergrens van de koers steeds hoger.

Fidelity Investments, een groot beleggingsbedrijf, wil Amerikanen helpen om bitcoin in hun pensioenplan op te nemen, aldus The New York Times.

Bitcoin in 401k

Goed om te weten is dat het pensioenstelsel er in de VS anders uitziet dan in Nederland. Daar spreken ze van een 401k-plan. Het 401k-pensioenplan helpt werknemers in de Verenigde Staten om te sparen voor hun eigen pensioen. Je kan namelijk een x-bedrag van je bruto inkomen sparen in een zogenaamde 401k. Over dit bedrag betalen ze geen inkomstenbelasting en dit maakt het enorm populair.

Wat ook helpt is dat veel bedrijven bijdragen aan het 401k-plan. Dit mag tot maximaal 5% van het jaarsalaris. Het geld wordt vervolgens door een vermogensbeheerder geïnvesteerd in aandelen, obligaties en indexfondsen.

Pensioenregeling is goed voor bitcoin

Je kan nu vast wel raden wie een van de grootste aanbieders is van dit soort pensioenregelingen in de VS. Fidelity beheert het 401k pensioensparen van meer dan 20 miljoen mensen. Het feit dat zij bitcoin willen opnemen in de pensioenplannen van hun klanten, betekent eigenlijk dat er 20 miljoen mensen ineens via de DCA-methode bitcoin kunnen kopen.

Dave Gray van Fidelity zegt dat de vraag naar bitcoin in pensioenplannen alleen maar stijgt. Daarom is Fidelity van plan om later dit jaar dit nieuwe bitcoin product aan te bieden. Het zal een vergoeding van 0,9 procent in rekening brengen. Werknemers kunnen maximaal 20 procent van hun pensioen in bitcoin sparen.

Regelgevers tegen bitcoinpensioen

Belangrijk om te weten is dat dit soort spaarplannen sterk gereguleerd zijn, wat betekent dat het nieuwe initiatief van Fidelity waarschijnlijk veel regelgevend toezicht zal krijgen. 

Vorige maand waarschuwde het Amerikaanse ministerie van werk en arbeid nog voor crypto in pensioenplannen. 

“In dit vroege stadium in de geschiedenis van cryptocurrency’s maakt het ministerie zich ernstige zorgen over de voorzichtigheid van de beslissing van een fiduciaire om de deelnemers van een 401(k)-plan bloot te stellen aan directe investeringen in cryptocurrency’s, of andere producten waarvan de waarde is gekoppeld aan cryptocurrency’s.”

Het ministerie zei dat crypto “aanzienlijke risico’s en uitdagingen met zich meebrengt voor de pensioenrekeningen van deelnemers, waaronder aanzienlijke risico’s van fraude, diefstal en verlies.”  

Wat willen werkgevers en werknemers?

Daarnaast hangt het succes van het bitcoin 401K-product natuurlijk ook af van werkgevers. Zij kiezen er uiteindelijk voor om dit wel of niet aan te bieden bij hun werknemers. Uiteraard heeft het MicroStrategy van Michael Saylor zich al aangesloten bij het plan van Fidelity.

Dankzij Fidelity kunnen werknemers rechtstreeks in bitcoin investeren zonder een account te openen bij een crypto-beurs. Bitcoin is klaar voor adoptie door de massa en wordt voor onze ogen volwassen. Nu Nederland nog.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.