Bitcoin stijgt 8% na per ongeluk lekken gunstige wetgeving

Dat is een lekker begin van de dag, de cryptomarkten staan in het groen. Bitcoin is de afgelopen 24 uur met 8,25% gestegen en Ethereum laat zich ook van zijn goede kant zien met een groei van 7,6%. De stijgingen lijken samen te vallen met het per ongeluk lekken van de nieuwe cryptowet op een officiƫle website van de Amerikaanse overheid.

Het artikel is vrijwel direct gewist, maar gelukkig bestaan er screenshots. Voordat we naar de nieuwe wet kijken, eerst de bitcoin koers en de datum. Gisteren schreven we dat woensdag 9 maart (vandaag) een belangrijke dag kan worden voor bitcoin.

Te vroeg gelekt

Dat artikel ging over deze nieuwe wetgeving. Door het tijdsverschil met de VS heeft het per ongeluk delen van deze nieuwe wet op dinsdag (in de VS) plaatsgevonden.

Op dit moment is het in het holst van de nacht in de VS en worden velen pas na onze lunchtijd wakker. Ergens in de loop van onze middag of onze avond wordt de nieuwe wetgeving officieel gedeeld.

Maar de cryptomarkten hebben in ieder geval positief gereageerd op het bericht dat maar kortstondig gedeeld werd.

Begin is positief

De per ongeluk gedeelde verklaring is geschreven in naam van Janet Yellen, de minister van FinanciĆ«n van de VS. Hierin staat dat het uitvoerend bevel “substantiĆ«le voordelen zou kunnen opleveren voor het land, consumenten en bedrijven”. Dat begint dus lekker positief.

“Het zal ook de risico’s aanpakken die verband houden met illegale financiering, consumenten en investeerders beschermen en bedreigingen voor het financiĆ«le systeem en de bredere economie voorkomen.”

Dat kan als dreigend taalgebruik overkomen, maar is niets meer dan wat elke politici ter wereld ooit heeft geroepen over crypto. Tegelijkertijd is het vrij interpretabel, waardoor wetgevers dit op verschillende manieren kunnen uitvoeren.

Over de landsgrenzen kijken

Yellen beschreef ook de volgende stap die het ministerie van Financiƫn zal nemen om crypto te leren begrijpen en hoe deze te reguleren binnen de regels van het uitvoeringsbesluit.

Om het ministerie van FinanciĆ«n te helpen bij haar inspanningen, zullen andere overheidsorganen samenwerken om een ā€‹ā€‹rapport op te stellen “over de toekomst van geld- en betalingssystemen”. Hierbij wordt niet alleen binnen de landsgrenzen gekeken, maar worden grote, internationale spelers meegenomen om “robuuste normen en een gelijk speelveld te bevorderen”.

Samenwerken met andere overheidsorganen

Het ministerie van FinanciĆ«n zal ook de Financial Stability Oversight Council bijeenroepen om te bepalen of er “passende bescherming” bestaat. Het is niet helemaal duidelijk wat Yellen hiermee bedoelt, maar daar komt ze vanmiddag of vanavond vast wel op terug.

In ieder geval worden deze “passende bescherming” toegevoegd aan het lopende werk dat Yellen zei dat haar afdeling al heeft ondernomen met de Federal Deposit Insurance Corporation en het Office of the Comptroller of the Currency met betrekking tot de regulatie van stablecoins.

Invloed op Nederland?

Mocht je denken, wat heeft dit met ons te maken? Dit is regelgeving van een land hier ver vandaan, Amerika is niet onze baas. Met dat laatste heb je gelijk, maar in het bericht wordt gesuggereerd dat het uitvoerend bevel wereldwijde implicaties zal hebben, aangezien “we zullen samenwerken met onze internationale partners om robuuste normen en een gelijk speelveld te bevorderen.”

Grote kans dat Yellen hiermee doelt op Canada en de EU.

Woorden, geen daden

Yellen zei ook dat haar ministerie zal blijven samenwerken om consumenten te beschermen en zal blijven spreken met experts.

“Treasury zal werken aan het bevorderen van een eerlijker, inclusiever en efficiĆ«nter financieel systeem, terwijl we voortbouwen op ons lopende werk om illegale financiering tegen te gaan en risico’s voor de financiĆ«le stabiliteit en de nationale veiligheid te voorkomen.”

Vooralsnog is het niet duidelijk wat er concreet gaat gebeuren, en lees je vooral wat ze in grote lijnen van plan zijn. Mocht je niets te doen hebben, dan kan je het bericht van Minister van Financiƫn Janet Yellen hier teruglezen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.