Piramidespel van crypto OneCoin aan banden gelegd door arrestaties

Een rechtbank in New York (SDNY) heeft Konstantin Ignatov, Ruja Ignatova en Mark Scott van OneCoin aangeklaagd voor fraude en het witwassen van geld. De SDNY beschuldigt het drietal voor hun rollen in wat zij een internationaal piramidespel noemen.

Wat is OneCoin ook alweer?

Het verdienmodel van cryptoproject OneCoin is het verkopen van educatieve cryptocurrency-handelspakketten aan haar leden. Leden van OneCoin ontvangen commissies voor het werven van anderen om pakketten te kopen. Volgens de SDNY lijkt deze marketingstructuur de snelle groei van het OneCoin-ledennetwerk te hebben beïnvloed, terwijl OneCoin claimde meer dan drie miljoen leden wereldwijd te hebben, inclusief slachtoffers die wonen en / of werken in het district waar de rechtbank zich bevindt.

Hierboven een video van het Youtube kanaal van OneCoin

De aanklacht: fraude en leugens

De SDNY beweert dat Ignatov, Ignatova en andere vertegenwoordigers van OneCoin verschillende keren valse informatie aan hun slachtoffers hebben voorgelegd.

Ignatov en consorten beweerden namelijk dat de crypto van OneCoin gemined en beheerd worden door het OneCoin bedrijf. In werkelijkheid werd de cryptocurrency niet gemined. Bovendien beweerde OneCoin een private blockchain te gebruiken, maar volgens onderzoek bleek dat OneCOin helemaal geen blockchain gebruikte.

Hij heeft ook herhaaldelijk vals beweerd dat er een grote aankondiging komt om “opwinding te generen en extra investeringen van slachtoffers (leden) te vragen.”

Een vooropgezet plan

Ook is er gehandeld met voorbedachte rade. SDNY: “Ignatova en mede-oprichters bedachten en bouwden een plan om OneCoin te gebruiken om investeerders te bedriegen.”

Ignatova beschreef zelfs zijn exitstrategie in een interne mail. In de mail staat onder andere:

“Neem het geld en ren en beschuldig iemand anders hiervoor.”

Alleen Ignatova nog op vrije voeten

De SDNY rekende uit dat als gevolg van deze frauduleuze beweringen, OneCoin in 2015 en 2016 bijna 3,5 miljard euro aan omzet genereerde. Hiervan was 2,2 miljard euro pure winst.

Ignatov is op 6 maart 2019 gearresteerd op de internationale luchthaven van Los Angeles. Ook Scott is gearresteerd in de Verenigde Staten. Ignatova is nog niet gearresteerd.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Wil je dan nu eindlijk eens stoppen met Onecoin zwart te maken. Ik zo zeggen gewoon eens je bek houden en laat ons met rust.

    18 juni 2019