pizza bitcoin

Bitcoin Pizza Day: 10.000 BTC voor twee pizza’s

Vandaag is het precies negen jaar geleden: Laszlo Hanyecz betaalde maar liefst 80 miljoen voor twee pizza’s! Ok dat klopt niet helemaal, hij betaalde 10.000 bitcoin, destijds ongeveer 40 dollar waard. Maar had hij de bitcoin gehouden dan kon Hanyecz een deftige 80 miljoen dollar incasseren.

Laszlo Hanyecz zet hiermee een eerste stap richting de acceptatie van bitcoin als betaalmiddel. Een feestelijke dag voor bitcoin (en pizzaliefhebbers) dus.

Hoe begon het?

Op een willekeurige dinsdagavond had Hanyecz enorme trek. Hij wilde twee pizza’s bestellen, ook voor de dagen daarna. Zijn wens was om de pizza’s betalen met bitcoin, toen nog een onbekend betaalmiddel.

Op het forum BitcoinTalk vroeg hij op 18 mei 2010 wie 10.000 bitcoins wil ontvangen voor twee pizza’s. Een aantal dagen later, op 22 mei, was de deal rond. De gebruiker ‘jercos’ was bereid de 10.000 bitcoin aan te nemen. Hij bestelde de pizza’s bij Papa John’s en liet deze bij Laszlo thuisbezorgen. Sindsdien is 22 mei 2010 veranderd in een bitcoin feestdag: Bitcoin Pizza Day is een feit.

Die pizza’s zijn dus 80 miljoen dollar waard, ofwel 73 miljoen euro.

 

Bekijk huidige koers BTC

 

Laszlo kwam begin 2018 nog even in het nieuws in verband met pizza’s. In februari bestelde hij wederom twee pizza’s met behulp van het Lightning Network.

Dure pizza’s

Er werd maar liefst 10.000 bitcoin betaald voor twee pizza’s. Dat bedrag is tegenwoordig absurd hoog. De twitterpagina Bitcoin Pizza houdt sinds januari 2015 dagelijks bij hoeveel beide pizza’s nu waard zijn. Op Bitcoin Pizza Dag 2019 zijn de pizza’s maar liefst 80 miljoen dollar waard.

En zou Hanyecz spijt hebben van zijn ontembare honger naar pizza?

Ook zin in pizza?

Laszlo betaalde indirect met bitcoins voor zijn pizza. Maar de tijden zijn veranderd. Sinds november 2013 kan je bij Thuisbezorgd.nl je pizza’s (en ander voedsel) betalen met bitcoin. De website is daarmee een van de eerste grootste partijen die bitcoin accepteren als betaalmiddel.

Vandaag wordt er over de hele wereld gezamenlijk pizza gegeten. Waar mogelijk wordt ook met bitcoin betaald. In Arnhem is er bijvoorbeeld een MeetUp bij De PizzaBakkers.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.