Plan voor nieuwe Europese crypto-belastingwetten lekt uit

Het is duidelijk dat de Europese Unie niet stil zit als het over crypto gaat. Uit een nieuw lek blijkt dat de Europese Commissie (EC) werkt aan een richtlijn om belastingheffing op crypto op Europees niveau te organiseren. In totaal verwacht de EC hiermee jaarlijks 2,4 miljoen euro aan belastinggeld op te halen.

Deze week duidelijkheid

Als de informatie van The Block klopt, dan is de EC van plan om het document deze week officieel te publiceren. Met de nieuwe richtlijn hoopt het machtige Europese orgaan de “kloof in de regelgeving” te dichten. Op dit moment is het volgens de EC nog te eenvoudig voor investeerders om belastingen te ontwijken als het over crypto gaat.

De nieuwe richtlijn moet het eenvoudiger maken voor lidstaten om belasting te heffen over crypto. Op basis van de nieuwe richtlijn worden dienstverleners in de sector, denk aan beurzen en brokers, verplicht om te rapporteren aan de nationale belastingautoriteiten.

In de richtlijn definieert de EC “crypto assets” als financiële objecten die op een decentrale manier zijn uitgegeven. Ook vallen hier stablecoins en specifieke non-fungible tokens (NFTs) onder. Om de richtlijn te activeren moeten de assets in kwestie gebruikt worden als betaalmiddel of investering. Enkele toepassingen, zoals zogenaamde utility tokens, zijn uitgezonderd van de regels.

Wat zijn utility tokens?

We spreken van een utility token als een token geen winstverwachting met zich meedraagt. Als de HEMA bijvoorbeeld cadeaubonnen verkoopt in de vorm van blockchain-tokens, dan kwalificeren deze als utility tokens. Vrij vertaald zijn dit gebruikstokens, die puur het gebruik van een bepaalde dienstverlening eenvoudiger of efficiënter maken.

Tegenover utility tokens staan security tokens. Die laatste categorie zijn tokens waar wel een bepaalde winstverwachting aan kleeft. De rechtszaak die Ripple Labs momenteel voert tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) draait om dit vraagstuk.

De SEC claimt dat de XRP token van Ripple Labs kwalificeert als een security token. Ripple Labs is het daar niet mee eens en probeert te bewijzen dat XRP een utility token is. Voor Ripple Labs is het te hopen dat ze die rechtszaak winnen, anders kan dat grote gevolgen hebben voor de koerswaarde van de token. Beurzen mogen zonder licentie namelijk geen security tokens op hun platform aanbieden.

Terug naar Europa

Verder is het belangrijk om te zien dat het voorstel van de EC een richtlijn betreft. Dit betekent dat overheden zelf mogen bepalen hoe ze de nieuwe regels in hun wetgeving implementeren. Over het algemeen duurt dit proces enkele jaren, waardoor we hier waarschijnlijk pas in 2025 of later mee te maken krijgen.

Als het gaat om een ‘verordening’, dan moeten de lidstaten de wetgeving precies volgens de letter van de EC volgen. Wat dat betreft gaat het hier om een iets minder strenge vorm van regelgeving vanuit de EC.

Het wordt interessant om te zien wat de EC precies wil aanmerken als belastbare handelingen op de crypto-markt. Daar is op dit moment nog geen duidelijkheid over. Wel verwacht de EC hier jaarlijks 2,4 miljard euro mee op te halen. Daarmee verraadt het machtige orgaan dat ze daar in ieder geval ideeën over hebben. Voor nu is het wachten op de officiële publicatie en het commentaar daarop van de Europese Commissie.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • 2.4miljard

    7 december 2022

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.