PlanB: ‘Centrale banken printen gigantische hoeveelheden geld’

Soms zegt een grafiek meer dan duizend woorden. In dit geval is dat zo met een mooie grafiek die de Nederlandse analist PlanB op zijn Twitter publiceerde. Het gaat om een grafiek waarin we de groei van de assets van centrale banken zien sinds de financiële crisis van 2007-2008.

Voor alle centrale banken geldt dat hun balansposten sinds dat moment gigantisch zijn gestegen.

Cijfers spreken boekdelen

Je hebt in principe aan één blik op de bovenstaande grafiek genoeg om te concluderen dat het traditionele financiële systeem onhoudbaar is. Hoewel de meeste doemdenkers dat al tientallen jaren roepen, kan het bijna niet anders dan dat hyperinflatie de enige mogelijke uitkomst is.

Centrale banken hebben steeds meer kapitaal nodig om de economie overeind te houden. Langzaam maar zeker beginnen we dat ook terug te zien in de inflatie, die het afgelopen jaar over de hele wereld veel hoger was dan verwacht en gehoopt.

Het is nog maar de vraag of centrale banken het voor elkaar krijgen om die tendens om te draaien. Vooralsnog lijkt dat een onmogelijke opgave, maar misschien kan kunstmatige intelligentie voor de economie groei zorgen die nodig is om het financiële systeem te redden.

Bitcoin als oplossing?

Bitcoin is in theorie een middel om jezelf te beschermen tegen de oeverloze geldprinterij van centrale banken. De decentrale aard van Bitcoin, in combinatie met de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden, maakt dat de digitale munt objectief gezien een veilige haven is tegen de geldprinterij van overheden.

In de praktijk moet dat echter nog duidelijker naar voren komen. Op dit moment zien we dat Bitcoin nog vooral acteert als een risico-asset. Als de aandelenmarkten bullish zijn, dan stijgt Bitcoin ook en andersom.

Wat dat betreft kunnen we Bitcoin nog niet helemaal als een veilige haven bestempelen. Aan de andere kant presteerde Bitcoin wel heel goed tijdens het voorzichtige begin van de bankencrisis in maart 2023.

Uiteindelijk is Bitcoin een open protocol en mag iedereen natuurlijk bepalen hoe ze deze asset in hun portfolio vinden passen. Sommigen bouwen hun portfolio om Bitcoin heen, terwijl anderen juist opteren voor een klein percentage als verzekering op de eventuele ineenstorting van het financiële systeem.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.